Filmprosjekt gikk på millionsmell

Store økonomiske problemer gjorde at produksjonen av «Pyromanen» hang i en tynn tråd. Nå er en ny produsent satt inn for å redde storfilmen.

Innspilling av «Pyromanen»

I sommer inntok et internasjonalt filmcrew den lille bygda Skjerkholt i Tvedestrand for å brenne ned ti hus til filmen «Pyromanen». De forventede kostnadene i juli ble større og kom tidligere enn forventet, det resulterte i at filmen kom i en vanskelig økonomisk situasjon.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Med et budsjett på over 30 millioner kroner, noen av Norges beste skuespillere på rollelisten og spesialeffekter i hollywoodklassen, lå «Pyromanen», basert på Gaute Heivolls roman «Før jeg brenner ned», an til å bli Norges neste storfilm.

Nå viser det seg at filmen har pådratt seg over fire millioner kroner i ubetalte regninger, og at produksjonen lenge har hengt i en tynn tråd.

– En filmproduksjon er en krevende og komplisert prosess. Det er vanskelig å peke på én spesiell ting som har ført til dette, men at produsenten ble sykmeldt var nok en medvirkende årsak. Det ble vanskelig å ha kontroll over økonomien, sier regissør Erik Skjoldbjærg.

Han beklager at noen har vært nødt til å vente lenge på å få betalt.

Har ikke betalt hotellregninger

I høst tok Aage Aaberge over styringen av filmproduksjonen. Det skjedde etter at han hadde blitt kontaktet av forsikringsselskapet Film Finance, der filmproduksjonen var forsikret med en såkalt «ferdighetsgaranti».

Forsikringsselskapet hadde oppdaget at det manglet nødvendige rapporter fra produksjonsselskapet. Nærmere undersøkelser viste mangel på økonomisk kontroll.

Den tidligere produsenten fratrådte, og Aaberge fikk spørsmål om han ville ta over.

– Det har vært krevende å komme midt inn i en slik situasjon.

Han forteller om utestående fakturaer på over fire millioner kroner.

Erik Skjoldbjærg

Regissør Erik Skjoldbjærg forklarer noe av det økonomiske rotet med at produsenten ble sykmeldt.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Det er snakk om alt fra lønn til enkeltpersoner til hotellregninger sier produsenten som har flere store kinosuksesser bak seg, deriblant «Kon Tiki», «Olsenbanden junior» og «Kurt blir grusom».

Publikum vil ikke merke noe

Som forsikringsselskap har Film Finance punget ut med et større beløp. I tillegg har flere samarbeidspartnere kommet på banen, der iblant filmfondet Fuzz i Bergen.

Aage Aaberge

Produsent Aage Aaberge sier det har vært en krevende prosess å ta over, men lover at alt er under kontroll med filmproduksjonen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nå begynner vi å få kontroll, forteller Aaberge.

Siden august har han jobbet med å få inn nok midler til å dekke utestående gjeld, og forteller at de fleste har fått det de har krav på.

Tross de økonomiske humpene på veien, går selve produksjonen som planlagt, og Aaberge kan avsløre at filmen er i sluttklippen nå.

– Vi håper å være ferdig rundt 1. mars neste år. Jeg kan love at publikum ikke vil merke noe til problemene som har vært rundt prosjektet, sier han.