Hopp til innhold

Filmet stjerneskudd fra tre vinkler

Denne uken ble det ble full klaff for det nye meteorobservatoriet i Kristiansand. Kameraet gir nye muligheter for å finne ut hvor det vil falle meteoritter.

Stjerneskudd, meteor

Meteorer som ser ut til å komme fra stjernebildet Tyren ble fanget opp av det nye kameraet i Kristiansand. Det nye kameraet gir et mye bedre utgangspunkt til å peile kommende meteorer over Sør-Norge, Danmark og Sør-Sverige.

Foto: Norsk Meteornettverk

Natt til 11. november ble det for første gang tatt bilder av meteorer fra tre forskjellige kamera i Norsk Meteornettverk. Kameraene i Oslo, på Harestua i Oppland og i Kristiansand fikk alle bilder av flere meteorer.

Bildene var de aller første tatt av kameraet i Kristiansand som ble satt opp for to uker siden. Bildene begeistrer.

– Vi filmet et stjerneskudd. Det ble filmet fra Kristiansand og fra de to andre observatoriene, sier leder i Astronomiforeningen i Agder, Trond Hugo Hermansen.

Tre kamera gir nye muligheter

Trond Hugo Hermansen

Leder i Astronomiforeningen i Agder, Trond Hugo Hermansen sier at det nye kameraet gir nye muligheter.

Foto: Thomas Sommerset / NRK
Kart meteorkamera

Kartet viser hvor de tre kameraene er plassert. Stjerneskuddet som ble filmet natt til 11. november kom inn over Sør-Sverige.

Foto: Kart fra Norsk Meteornettverk

Det nye kameraet har fått plass på kanonmusseet på Møvik i Kristiansand, der Astronomiforeningen i Agder har sine lokaler.

Med tre meteorkamera på plass, får Norsk Meteornettverk nye muligheter.

– Tre kamera gjør at vi kan triangulere resultatene fra kameraene. Vi kan bestemme høyde, fart, retning og hvor meteorene eventuelt kommer til å lande. Disse kom inn over Sør-Sverige, sier Hermansen.

Ifølge Norsk Meteornettverk fikk kameraene bilder av i alt fire meteorer. Tre av dem var såkalte «Taurider» fra meteorsvermen Tauridene. Navnet kommer av at disse meteorene ser ut til å komme fra stjernebildet Tyren.

Håpet er å finne rester av meteorene, som kalles meteoritter når de faller ned på bakken.

Kan være farlig

Størrelsen på meteorene kan variere svært mye.

– De kan være små som erter eller store som fjell. Jo større de er, jo farligere er de. Folk kan bli skadet, slik som mange ble i Russland for et par år siden.

Ifølge Hermansen er meteorer ganske vanlig.

– Hvis du ser på himmelen på et mørkt sted en stjerneklar natt, er det sannsynlig at du vil se ett eller flere stjerneskudd i løpet av en halv time, sier han.

Stjerneskudd filmet fra Kristiansand

Den første meteoren natt til 11. november sett fra kameraet i Kristiansand.

Foto: Norsk Meteornettverk

.