Filmet samtidig som han voldtok og sendte det til kameratene

En 19-åring er dømt til fengsel for å ha voldtatt en ung kvinne samtidig som han filmet det. Snapchat-videoen sendte han til kompisene.

SNAP-RESULTS/
Foto: Thomas White / Reuters

De møttes for første gang på et utested i Kristiansand en lørdagskveld, og senere på kvelden ble hun med han hjem.

På vei til leiligheten hans snakket de om studier og yrkesvalg. Han fortalte at han måtte velge byggfag fremfor helsefag fordi han var mann. Kvinnen fikk en «uggen» følelse, fortalte hun i Agder lagmannsrett.

I frykt for en konflikt ble hun med han hjem. De gikk raskt inn på soverommet. Herfra er de av helt ulik oppfatning av hva som skjedde. Mannen mener de hadde frivillig sex, mens kvinnen beskriver en grov voldtekt. Det finner retten bevis for.

Kvinnen gikk rett til politistasjonen etter at hun forlot mannens leilighet den samme kvelden. Da hun ble undersøkt på overgrepsmottaket på sykehuset hadde hun tydelige merker i nakken. Det samsvarer med forklaringen hennes om at mannen holdt et hardt grep i nakken og dyttet hodet hennes ned i puta mens voldtekten pågikk.

Lagmannsretten oppfatter forklaringen som troverdig.

– Tiltalte og fornærmede har ingen forhistorie sammen. Det foreligger ingen tenkelige motiv for at fornærmede skal ha interesse i å forklare seg bevisst uriktig og pådra tiltalte en uriktig anklage, heter det i dommen.

Mannen er av en annen oppfatning.

– Han er skuffet over at han er domfelt på en forsettlig voldtekt. Han mener det var frivillig, sier forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Snappet voldtekten

To av kameratene til den 19 år gamle mannen har vitnet i rettssaken mot ham. De forteller at de mottok Snapchat-videoer fra soverommet. Mannen skal også ha vist filmene til andre ved en senere anledning.

Politiet har ikke lykkes med å hente fram videoene fra Snapchat, men viser til forklaringene fra de to vitnene. Filmsnutten viser seksuell omgang mellom mannen og en kvinne, og ble sendt ut samme kveld som voldtekten skjedde.

Mannen ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder da saken gikk i Kristiansand tingrett i vinter. Etter ankerunden i lagmannsretten er straffen redusert til fengsel i tre år.

Straffereduksjonen er knyttet til tiltaltes alder på gjerningstidspunktet.

Dommen fra tingretten tok høyde for at han var 18 år og syv måneder gammel da voldtekten fant sted. Mannen mener selv han var under 18 år.

Da han kom til Norge som flyktning i 2015 ble det gjort undersøkelser som viste at han var rundt 15 år.

Dette mener mannen er feil og at han var yngre. Retten fant at det var grunn nok til å tvile på alderen og reduserte straffen.

LES: Flere voldtektsanmeldelser – stor økning av gutter blant ofrene