NRK Meny
Normal

Filmet 35 meters bølger

Sjøkaptein fra Arendal opplevde det værste uværet i Atlanteren på årtier. Filmet i 10 dager med orkan og opp til 35 meter høye bølger.

Orkan i Atlanteren
Foto: Håkon Pedersen

Det handler om ekstremvær også i NRK-Sørlandet denne uka, og nå skal vi høre om det virkelig ekstreme.

For da sjøkaptein, Håkon Pedersen fra Arendal i 1988 kom opp i det værste ekstremværet på tiår midt i Atlanteren, startet han videokameraet, og dokumenterte ti dager med orkan og bølger opp i 35 meters høyde.

Og heldivis, bortsett fra et utslitt mannskap og noen mindre skader på tankbåten, gikk det heldigvis bra for sjøkaptein Håkon Pedersen fra Arendal og hans mannskap.

Kaptein Håkon Pedersen
Foto: Odd Rømteland / NRK

Det startet 26 desember, og den neste uka ombord skal bli den mest langvarige og ekstreme den sindige og rutinerte kapteinen har opplevd. bølgene starter ekstremt på 20-25 meter,men skal vise seg å bli betydelig høyere.

På filmen fra broa kan vi se enorme vegger med sjø som knuses innover skroget, og Pedersen må se oppover fra sin høye plassering for å se toppen.

Orkanene topper seg rundt 5 januar 1989, for selv om sjøene har vært ekstreme i dagesvis har de verste brottsjøene uteblitt. Men nå kommer også de som er virkelig farlige for skip og mannskap, brottsjøene.

Se filmen via lenka til venstre!.