Hopp til innhold

Fikk en mini-hval i garnet utenfor Kristiansand

Terje Marcussen måtte blunke en ekstra gang da han trakk garn utenfor Flekkerøy.

Nise Flekkerøy

Terje Marcussen synes det var synd at nisen var død. Her gir han den et kyss.

Foto: Privat

– Jeg trakk inn garnet og hadde fått ganske mye torsk. Plutselig kom det et stort dyr opp av vannet. Det kunne se ut som en liten delfin med en gang, men det viste seg å være en nise, forteller Terje Marcussen til NRK.no.

Det var lørdag formiddag at øyværingen var ute med en kamerat for å trekke trollgarn utenfor Flekkerøy. Garnene var plassert i et område mellom Oksøy fyr og Grønningen fyr.

– Et strev å få dem om bord

– Den lille hvalen var blytung. Den veide rundt 45 kilo, så det var et strev å få dem om bord i båten. Det var både spennende og svært overraskende, forteller Marcussen.

De to mennene kunne raskt konstatere at dyret var dødt.

– Det var fryktelig synd at det endte slik, men det var ingenting vi kunne gjøre. Hadde den vært i live ville vi selvsagt sluppet den ut med en gang, sier Marcussen.

Det er første gang Marcussen har sett en nise utenfor Flekkerøy. Ifølge øyboere han har snakket med er det svært sjeldent at de setter seg fast i garnet.

– Jeg pratet med en som har fisket i 30–40 år. Han hadde opplevd det samme én gang tidligere, men det skal være svært sjelden, sier Marcussen.

Hvalbiff

Mandag vil han ta kontakt med Havforskningsinstituttet for å høre om han må melde inn den spesielle fangsten.

– Det er jo fint å kunne utnytte den på et hvis når den først er død. Derfor har jeg gitt hvalen videre til noen kyndige personer. Det skal visst være noen fine biffer i en slik hval, sier Marcussen.