Normal

Fikk juling før brannen

29-åringen som står tiltalt for mordbrann var i slåsskamp med de to omkomne like før brannen.

Utbrent leilighet Arendalsveien 3

Slik så leiligheten i Arendalsveien ut etter brannen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

I juli i fjor tente 29-åringen på en bolig i Arendalsveien i Grimstad og to menn omkom av kullosforgiftning i brannen.

Da rettssaken mot 29-åringen startet i Aust-Agder tingrett i dag, fortalte 29-åringen at han var i krangel med de to mennene som omkom like før han tente på huset.

NETT-RADIO: Forsvarer om mordbrannen i Grimstad

Kranglet om betaling

Den tiltalte grimstadmannen hadde tilbudt noen pils og noen hundre kroner for å få kjøpt en startpistol av en av de omkomne. Tilbudet ble avvist og førte til at 29-åringen fikk juling av de to, forklarte han i retten i dag.

Julingen gjorde at han fikk pusteproblemer og vurderte å søke hjelp på legevakta.

De to mennene som omkom mente at tiltalte skyldte dem 30 000 kroner, og han fikk inntrykk av at de ville komme og ta ham igjen.

- Jeg fikk derfor den ideén at jeg kunne tenne fyr på huset og skremme dem, forklarte 29-åringen i retten.

Han avdramatiserte sin tidligere forklaring om at han først og fremst var sint fordi de to hadde ødelat noen potteplanter hjemme hos ham. Han stod likevel fast ved at de to hadde vært i leiligheten hans og romstert og ødelagt en del.

- Det var ikke så store verdier, men jeg ble lei meg, forklarte 29-åringen, som kontaktet politiet på gata og beklaget seg. Han sier at politiet kom til leiligheten hans, men ikke ville ta imot anmeldelse.

- De trodde bare at det var så rotete fordi det er sånn en narkoman har det i leiligheten sin.

Innrømmer trusler

Den tiltalte vedgår at han kom med trusler mot de to som han senere tok hevn på, og han ble advart av politiet mot å gjøre alvor av truslene.

Han gjentok imidlertid truslene overfor sin medtiltalte kjæreste, men han tror ikke hun tok ham helt på alvor fordi han var ganske ruset. Han gikk imidlertid til en bensinstasjon og kjøpte bensin på en plastkanne han hadde funnet.

- Jeg husker jeg fylte for en 35 kroner, fortalte han retten. Og mente at når han først hadde fått bensinen følte han at han var kommet så langt at han ikke kunne stanse.

Tente på

29-åringen gikk derfor opp til huset i Arendalsveien og kastet bensin inn i ei trapp. Deretter tente han på, for at alarmen skulle gå slik at de to mennene ble redde. Da han så hvor raskt ilden spredte seg fra bensinen til kanna, fikk han panikk.

Han prøvde først å slå på ilden med et håndkle, men klarte ikke å gjøre noe. Han mener kjæresten var paralysert av det som skjedde, og grep fatt i henne og forsvant fra stedet.

- Jeg gikk fort av frykt for at de skulle komme etter meg, sier tiltalte. Han visste at det var en brannalarm i huset fordi han og en av de omkomne tidligere hadde røyket tett med hasj der, og måtte lufte for ikke å utløse alarmen.

Ikke med forsett

Lill Slinning Vassbotn

29-åringens forvarer, Lill Slinning Vassbotn.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Mannens forsvarer, Lill Slinning Vassbotn, sier 29-åringen er sterkt preget av saken, og at han nå velger å erkjenne straffskyld siden han ikke er tiltalt for overlagt drap.

- Årsaken til at min klient erkjenner straffskyld etter mordbrannparagrafen, er at det i denne paragrafen ikke kreves forsett i forhold til dødsfølgen. Tidligere har han vært siktet for overlagt drap, men det er det ikke tatt ut tiltale på, sier Vassbotn.

Mannen innrømmet i retten at han burde skjønt at det kunne gå liv tapt da han tente på huset.

- Saken preger ham veldig sterkt og han beklager hendelsen på det aller sterkeste overfor de omkomnes familier og også overfor sin egen familie, sier Vassbotn.

Vassbotn mener ellers at aktor ikke bør føre så mange vitner som han har satt opp, fordi hennes klient nå har erkjent skyld etter tiltalen.

Var ruset og dårlig

Dennis Danielsen og Sigurd Klomsæt

Advokat Sigurd Klomsæt (th.)under rettsaken der han forsvarer kjæresten til 29-åringen som er medtiltalt for brannen som krevde to menneskeliv i Grimstad natt til 15. juli i fjor. Her i prat med statsadvokat Dennis Danielsen (tv.)

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

29-åringens kjæreste, en 24 år gammel kvinne fra Grimstad, er tiltalt som medskyldig. Hun gikk sammen med 29-åringen til bensinstasjonen hvor han fylte bensinen på kanna, og siden til huset som ble tent på.  

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, spurte 29-åringen om hans kjæreste var ruset, men han mente nei og viste til at hun var gravid og ikke brukte noe. Han selv derimot regnet seg som narkoman og hadde ruset seg jevnlig i ti år.

Aktor lurte også på om han gjorde noe for å varsle de som bodde i huset i Arendalsveien 3 om at det brant. Eller om han tenkte på å varsle brannvesenet i Grimstad. Men det svarte tiltalte at han ikke tenkte på å gjøre.

Han dro i stedet hjem. Der leste hans venninne noe senere på tekst-tv at to hadde omkommet i brannen.

- Det kom som et sjokk, sa den tiltalte 29-åringen, som senere selv ringte til politiet og meldte seg etter oppfording fra andre.

På spørsmål fra sin forsvarer Lill Slinning Vassbotn understreket 29-åringen at han på denne tiden ruset seg hver dag og "hadde et hælvete". Han gikk i hovedsak på amfetamin men brukte også alkohol, hasj og tabletter. Den kvelden han tente på var han "ufattelig dårlig". Han veide 65 kilo da han ble fengslet, og verken sov eller spiste regelmessig. I varetekt har han lagt på seg 20 kilo. Han mener at de to omkomne var like dårlige av rusmisbruk på denne tiden som han selv var.