NRK Meny
Normal

Fikk flertall for Barbu-kutt

Politikerne i Arendal kutter metervis i høyden på de omstridte tårnene i Barbu.

Barbu plantegning

Etter planen skull ett av Barbu-tårnene rage mer enn 50 meter over bakkenivå, men så høøy blir det ikke dersom politikerne får støtte for sitt syn.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tormod Vågsnes og Torill Rolstad Larsen

Varardfører Tormod Vågsnes (KrF) og ordfører Torill Rolstad Larsen tok seg en tur i det grønne for å diskutere Barbu-saken før dagens møte i planutvalget.

Foto: NRK/Svein Sundsdal
Barbu i planutvalget

Michael Fuller-Gee presenterte Barbu-prosjektet i 3D.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Torill Rolstad Larsen

Torill Rolstad Larsen håper å sette punktum for Barbu-saken før hun legger bort ordførerkjedet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Motstandere av Barbu-utbygging

Forkjemperne for park i Barbu satt benket i planutvalget. De gir ikke opp kampen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Føljetongen rundt hvordan bydelen Barbu skal bli - fortsetter. Onsdag var Barbu-saken igjen på politikernes bord, og et flertall i planutvalget gikk inn for endringer av byggeplanen.

Kutter mange meter

Tre høye tårn kunne bli Arendals nye signalbygg, men etter en maratondebatt i planutvalget ble det klart at de skyhøye tårnene ble for dristige.

Selv om enkelte av politikerne argumenterte for at det kanskje var på tide å ta noen friske grep i bydelen Barbu, var det kun Senterpartiets Kristen Bjormyr stemte for å bygge de høye tårnene. Flertallet la seg på en forsiktig linje og gikk inn for at det ikke blir formidable endringer i Arendals skyline.

Det høyeste tårnet, i vest blir redusert fra 51 meter til 22 meter. Det blir da like høyt som Havnegården.

I øst blir tårnene redusert fra 33 meter til 19 meter. De blir da like høye som bygningen til Kystverket.

Lettet ordfører

Debatten i dag bar preg av en redsel for at hele utbyggingsprosjektet skulle strande. Ordfører Torill Rolstad Larsen var tydelig lettet over at Barbu-saken er kommet ett skritt videre.

– Jeg er lettet over at dette skjedde. Nå ser det ut som vi har fått en reguleringsplan for Barbu som skal legges ut til offentlig ettersyn, sier hun.

Barbu-debatten har rast i Arendal i mange år. Forkjemper for utbygging og motstanderne har møttes ved flere korsveier, men utbyggingen ble i mars vedtatt av bystyret med 21 mot 18 stemmer.

– Det er bra at det at det har blitt en god diskusjon rundt Barbu. Vedtaket fra mars sier at det skal bygges ut og dette måtte vi følge opp. At det blir utbygging og nye hus i Barbu er fornuftig, sier Torill Rolstad Larsen.

Kan bli valgkampsak likevel

Reguleringsplanforslaget for Barbubukt skal nå ut til høring. Planen er at det kommer på bystyrets bord 25. august - altså før valget i september. Men forkjemperne for park i Barbu tror ikke siste ord om saken er sagt da.

Øystein Bjørløw i byparkaksjonen er ikke fornøyd til tross for at det kan bli en mindre ruvende utbygging.

– Vi er ikke fornøyd selv om tårnene forsvant. Vårt utgangspunkt var og er en bypark for allmenheten, sier Bjørløw.

Han tror Barbu-utbyggingen vil bli en veldig viktig valgkampsak.

– De partiene som er representert her i dag er de mest utbyggingskåte - og vi har andre partier som er mer på vår side, sier Bjørløw.