Frikjent i hasjsak i Ålbæk – krever mer i erstatning

En mann har fått erstatning etter at han ble tiltalt og varetektsfengslet for forsøk på hasjmugling i Ålbæk i Danmark. Mannen ble frikjent.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

En 46 år gammel mann som ble frifunnet for smuglerforsøk anker erstatningen han fikk.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

En 46 år gammel mann som ble frikjent for smuglerforsøk, har søkt erstatning. Han satt i varetekt i ni måneder i Danmark.

Nå klager han til den danske riksadvokaten fordi han mener det økonomiske tapet var større enn erstatningsbeløpet han fikk.

Krever over 200 000 kroner

En 49 år gammel arendalsmann ble skutt og drept i januar 2013 da fire menn, ifølge dommen fra byretten i Hjørring, forsøkte å smugle 250 kilo hasj fra Ålbæk og til Sørlandet.

– Det er min forventning at min klients krav blir ganske betydelig, opplyser advokat Thomas Smed til NRK.

46-åringen ble frifunnet av byretten i Hjørring og krevde erstatning. Han fikk om lag 140 000 kroner. Det avgjorde den danske statsadvokaten. Nå anker de saken til riksadvokaten.

Ålbæk havn

I havna i Ålbæk beslagla politiet 250 kilo hasj i januar 2013.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Vi har et krav på 209 000 kroner og går videre til riksadvokaten, opplyser Smed.

Bedriften tapte goodwill

Statsadvokaten i Viborg redusert erstatningen til 140 000 kroner fordi 46-åringen burde ha forstått at han ved sine handlinger kunne bli varetektsfengslet.

46-åringen fra Østfold hadde en bedrift og advokat Smed mener bedriften hans tapte goodwill, mens 46-åringen var i varetekt. Byretten i Hjørring frifant mannen for smuglingsanklagene.

Advokat Smed mener at 209 000 kroner er det 46-åringen er berettiget til å få i erstatning etter ni måneder i varetekt. I Danmark utmåles erstatningen etter hvor lenge man har sittet i varetekt. Derfor er kravet på et par hundre tusen kroner.

Mandag denne uken startet ankesaken etter at fire nordmenn ble dømt til fengsel i tre og et halvt år for smuglingsforsøket i Ålbæk.

De tiltalte skal begynne å forklare seg tirsdag.