NRK Meny
Normal

Fikk 2500 klager, men tjente 10 millioner

Grimstad måtte behandle til sammen 2500 klager etter eiendomstakseringene i 2013. Først nå, to år senere, er klagebehandlingen i sluttfasen.

Grimstad sentrum

Mange klaget da boliger i Grimstad fikk ny takst i 2013.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I 2013 fikk 10.000 boliger, hytter og andre bygninger i Grimstad ny takst. Dette var første omtaksering på 13 år.

Kommunen fikk inn hele 2500 klager. Av disse var 1800 klager på faktafeil.

Overraskende høyt

Nå er klagebehandlingen i sluttfasen, og rådmann Per Kristian Vareide innrømmer at klagemengden, og spesielt antallet faktafeil, var større enn først antatt.

Per Kristian Vareide rådmann Grimstad

Rådmann Per Kristian Vareide oppsummerer verditakseringen i Grimstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi ble overrasket. Vi hadde nok regnet med et sted mellom ti og tjue prosent, av erfaring fra andre kommuner. Men tallet var altså noe høyere i Grimstad.

I Grimstad klaget nesten 25 prosent på eiendomstakseringen. Vareide har ikke et entydig svar på hvorfor så mange klaget.

– Det kan være på grunn av kvaliteten på matrikkelen, og bygningsdata som ligger i den, men det kan også være at oppmerksomheten og fokuset er større på eiendomsskatt i Grimstad, og at flere klager her enn de kanskje ville gjort i en annen kommune.

Ga 10 millioner i kommunekassa

Rådmannen i Grimstad sier det var påkrevd med retakseringen i Grimstad for to år siden for å få penger til helt nødvendig drift i kommunen.

De ti millionene kronene Grimstad kommune nå får ekstra årlig i eiendomsskatt, får bein å gå på sier rådmann Vareide.

– Mye av pengene går til å betale ned på lån og avdrag, for Grimstad har investert i ny skole, og i andre type prosjekter.

Vareide skriver i sin statusrapport at ny takst også kan påklages, og at derfor kommunen må anta at det kommer inn nye klager i 2015.