FHI undersøker prøver etter bingo i Kristiansand

150 personer var samlet på musikkbingo på et utested i Kristiansand i romjulen. 20 personer er bekreftet smittet av koronaviruset. Nå undersøker FHI om det kan være en mutert variant av viruset.

Kristiansand sentrum

Kristiansand kommune forventer flere smittetilfeller etter at 150 personer var samlet på et arrangement 28. desember.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

– 20 personer har fått påvist smitte, og det er forventet flere positive prøvesvar, sier kommuneoverlege i Kristiansand Styrk Fjærtoft Vik.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Musikkbingoen ble arrangert 28. desember, og rundt 150 personer skal ha vært til stede.

Så langt har 100 personer testet seg.

– Jeg oppfordrer alle som har vært på arrangementet om å teste seg, og at de som merker symptomer går i isolasjon, sier kommuneoverlegen.

Over 240 personer er satt i karantene, men så langt er det ikke kontroll på smittespredningen. Flere av arrangementsdeltakerne har reist til andre byer.

– Det er en uventet kraftig smittespredning som har skjedd ved dette arrangementet.

Kommunen sender nå prøver til Folkehelseinstituttet for å undersøke om det er snakk om en mutert variant av koronaviruset, opplyser Vik.

– Gensekvensering gjennomføres for å se om det dreier seg om et endret virus. Dette er også en del av en generell nasjonal overvåking. Et utvalg av alle positive tester går inn til FHI for gensekvensering, sier han.

VIk legger til at det ikke kjent om at noen av deltakerne på arrangementet har vært i Storbritannia eller på annet vis har hatt kontakt med personer som skulle tilsi at dette var et mutert virus.

Styrk Fjærtoft Vik

Ifølge kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik er det så langt ikke kontroll på smittespredningen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Advarer om store arrangementer

Kommuneoverlegen har informert Folkehelseinstituttet om smitteutbruddet. FHI må bedømme om det er nødvendig med nye analyser.

– Dette er et stort utbrudd, så vi må helt klart sjekke om det er det muterte viruset, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland.

– Er det mistanke om det?

– Nei. Denne hendelsen er en klassisk «massesmitte» som vi har advart mot. Smitten kommer fort ut av kontroll hvis mange folk samles i et lite lokale over lang tid, sier Aavitsland.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland sier FHI skal undersøke om det er den muterte varianten av koronaviruset.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Uheldig for byen

Det var kommunen som etter forespørsel fra utestedet la til rette for at flere en 50 personer kunne delta på arrangementet.

Forutsetning var at gjestene fordelte seg på 28 bord i flere ulike områder av lokalet.

Ifølge ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland har kommunen forholdt seg til de nasjonale retningslinjene.

– Det virker som det har vært smitte i flere av gruppene, sier Skisland.

Kristiansand er nå blant kommunene med en økende smittetrend. Ordføreren frykter smitten vil komme ut av kontroll.

– Når det får denne type konsekvenser, burde arrangementet kanskje aldri vært gjennomført. Vi har hele tiden hatt lave smittetall, så dette er ikke bra for byen, sier han.

Jan Oddvar Skisland

Ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland sier smitteutbruddet er det verst tenkelige for Kristiansand nå.

Foto: Svein Sundsdal