Festivalmat fra søpla

Når Vivid-festivalen arrangeres for første gang til helga, serveres artister og frivillige mat som ellers ville blitt kastet.

Når VIVID-festivalen arrangeres for første gang til helga, serveres artister og frivillige mat som ellers ville blitt kastet.

– Jeg håper dere kan bruke dette, sier butikksjef Sigrid Gautestad hos Meny på Grim i Kristiansand.

– Vi får brukt alt, det kan jeg garantere svarer, Atle Håland.

Han er med å arrangere Vivid-festivalen i Kristiansand kommende helg og henter mat som skal tilberedes til de om lag 30 artistene og frivillige som stiller opp.

– Fremfor å servere en slapp pizza, kan vi nå ha hjemmelaget og næringsrik mat, sier Håland.

Heter mat i søpla

Atle Håland

Alte Håland er forfatter og kulturarbeider. Han skal lage mat til artister og frivillige på Vivid-festivalen.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK
Sigrid Gautestad

Butikksjef Sigrid Gautestad er glad mat kommet til nytte fremfor å bli kastet.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK
Mat

Egg og meieriprodukter som er gått ut på dato, men sannsynligvis fortsatt like god.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Å benytte mat butikkene kaster er ikke nytt for Håland. Sammen med venner har han laget mange gode måltider av mat fra søppelcontainere. Han var med å starte opp en Facebook-gruppe hvor folk går sammen om å finne, lage og spise mat som eller hadde blitt kastet. Gruppen har i dag om lag 100 medlemmer.

– Jeg har et miljøperspektiv på å gjøre dette. For meg handler ikke dette om å spise gratis, men jeg synes det er for galt at mye mat kastes, sier Håland.

Ikke alltid velkommen

I dag har han avtalt med Meny på forhånd. Andre ganger oppsøkes søppelcontainere på egen hånd. Butikksjefen er glad mat som ikke kan selges kommer til nytte.

– Det er flott de kan bruke det. Noe mat kan vi også produsere av selv, noe tar vi inn på pauserommet og en del gir vi til Dyreparken, forteller Gautestad.

Ikke alle butikker er like imøtekomne.

– Noen sier det er helseskadelig. Det er bare tull. Vi spiser ikke muggen bagett, men kan spise de sju andre i en åtte-pakning. Andre sier de ikke kaster noe mat. Det er i hvert fall bare tull, sier Håland.

Fult spiselig

Han ser over dagens fangst som består av blant annet grønnsaker, juice, fløte og egg.

– Eggene gikk ut på dato i forgårs, men de kan holde seg i opptil seks måneder. Sjekk om egget flyter. Meieriprodukter er det bare å lukte på så merker man rask om det er surt, sier Håland.