Fenomen vekker oppsikt: 20.000 bier landet på bil

En mørk bil i solen ble et passende sted å lande for denne bisvermen i Søgne.

Bier på bil

UVANLIG SYN: Flere tusen bier landet på en bil i Søgne. Entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum anslår at det er oppimot 20.000 bier på dette bildet.

Foto: Nicolai Prebensen/N247

Rundt 20.000 bier landet mandag ettermiddag på en bil i Søgne i Vest-Agder.

Det var den lokale nettavisen N247 som først omtalte saken.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg er jo redd for at noen skal skade seg, uttalte eieren av bilen, som var bortreist under bie-besøket.

Det oppsiktsvekkende synet skyldes «sverming».

Biesverm på bil 2

HONNINGBIER: Svermen tilhører trolig en lokal bikube.

Foto: NICOLAI PREBENSEN/N247

Sverming er bienes naturlige form for formering. Når det blir trangt i kuben, vil noen bier velge å finne seg et nytt sted å bo.

At dronningen og resten av bisvermen i dette tilfellet valgte en bil, er nokså tilfeldig, ifølge generalsekretær i Norges Birøkterlag, Camilla Larsen.

Hun anslår at det er nærmere 20.000 bier på bilen.

– Hvorfor de valgte å lande på denne bilen vet jeg ikke, men jeg vil anta ut fra bienes fysiologiske behov at de kanskje trengte varme. En mørk bil i solen, vil være et vart sted å slå seg ned for biene, før de flytter seg til et mer permanent sted, forklarer Larsen.

En lignende hendelse skjedde i England i 2017, da nærmere 20.000 bier svermet til en bil i byen Hull, ifølge BBC.

– Norges Birøkterlag driver aktivt avlsarbeid for å redusere svermetrang på våre honningbier, og våre birøktere steller kubene for å redusere bienes lyst til å sverme. Likevel vil biene av og til velge å sverme, sier Larsen.

Urbane bier er en trend på full fart inn i de største norske byene. Nå tilbys næringslivet i Trondheim å være faddere for egne bikuber midt i sentrum.

Urbane bier er en trend på full fart inn i de største norske byene. Nå tilbys næringslivet i Trondheim å være faddere for egne bikuber midt i sentrum.

– Dagligdags

Lederen i det lokale birøkterlaget, Karstein Skarpeid, har flere ganger blitt tipset om sverming i distriktet.

Han har ikke opplevd at bisvermene har landet på biler før, men er heller ikke overrasket over at det skjedde.

– Bisverm er dagligdags. Det er tilfeldig hvor de lander. De setter seg gjerne litt lavere på bakken når det er litt kaldt i være, sier Skarpeid.

Albert Einstein skal en gang ha sagt at dersom biene forsvinner fra jordens overflate, vil menneskene bare ha fire år igjen å leve.
De siste årene har biebestanden sakte men sikkert blitt mindre og mindre, uten at vi vet nøyaktig hvorfor. Hør mer om dette i Petters 5-minutter om bier.

Albert Einstein skal en gang ha sagt at dersom biene forsvinner fra jordens overflate, vil menneskene bare ha fire år igjen å leve. De siste årene har biebestanden sakte men sikkert blitt mindre og mindre, uten at vi vet nøyaktig hvorfor. Hør mer om dette i Petters 5-minutter om bier.