NRK Meny
Normal

Dommer vurderer kokainbeviset i fengslingsmøte

I dag må den kokainsiktede kvinnen i Ecuador møte i nytt rettsmøte. En dommer skal avgjøre om det er grunnlag for å ta ut tiltale.

Advokat Nils Anders Grønås

Advokat Nils Anders Grønås sier han snakket med kvinnen i 50-årene onsdag. Torsdag er det nytt høringsmøte.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Ifølge kvinnens norske forsvarer Nils Anders Grønås starter rettsmøtet klokken 11 lokal tid, klokken 18 norsk tid.

Kvinnen i 50-årene fra Lindesnes-regionen sitter fengslet i Ecuador, siktet for forsøk på å smugle tre kilo kokain i en koffert ut av landet. Kvinnen ble pågrepet 28. februar i år på flyplassen i hovedstaden Quito.

Skal vurdere eventuell tiltale

– Under rettsmøte i dag skal bevisene i saken legges frem for en dommer. Slik jeg oppfatter det skal det så tas stilling til om bevisene holder til en tiltale, forteller kvinnens norske advokat Nils Anders Grønås til NRK.

Dagens rettsmøte skulle opprinnelig blitt holdt i slutten av mars, men har blitt utsatt flere ganger.

Grønås forteller at det har kommet frem nye bevis i saken, som ifølge advokaten underbygger at kvinnen har blitt lurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oversiktsbilde Quito

Kvinnen i 50-årene fra Vest-Agder har sittet fengslet i Ecuador siden februar.

Foto: George Miquilena

Nye opplysninger

Disse bevisene blir imidlertid ikke presentert på høringen i dag ettersom opplysningen kom frem etter fristen for dagens rettsmøte, forklarer Grønås.

– De nye opplysningene underbygger min klients forklaring på hva som har skjedd i forkant av pågripelsen og den kontakten hun har hatt med spesielt en person der nede. Vi mener at disse nye bevisene styrker kvinnens forklaring om at hun har blitt grundig lurt.

Advokaten ønsker ikke å gå i detalj på hva de nye opplysningene innebærer, men bekrefter at det er snakk om elektroniske opplysninger som beviser den kontakten den siktede kvinnen har hatt med personen hun mener hun ble lurt av.

– Det er i den kategorien, ja.

Snakket med kvinnen i går

Den norske kvinnen har i lang tid slitt med helsen sin og ifølge familien til kvinnen har helsetilstanden forverret seg i tiden hun har vært fengslet.

Ifølge Lindesnes avis lider kvinnen av diabetes og har hatt flere anfall i forbindelse med sykdommen den siste tiden. Grønås var senest i kontakt med kvinnen onsdag.

– Da sa hun at helsetilstanden ved enkelte anledninger hadde vært svært ille, men at hun nå er på bedringens vei. Likevel mener vi og familien at kvinnen må få tett oppfølging med tanke på helsetilstanden, sier Grønås.