– Hvis en ikke får den rehabiliteringen og rett og slett blir satt på vent, så er man på samme sted når man kommer ut som da man ble putta inn i fengsel, sier Frode.
Han har sonet i Froland siden fengselet ble åpnet i 2020. Siden det har han merket at soningsforholdene har endret seg.
Diverse treningsopplegg er blitt borte. Et tilbud hvor de innsatte malte bilder til besøksområdet er også lagt ned.
– Tilbudene til de innsatte forsvinner med høy hastighet. Det er færre ansatte, mer innlåsing og vanskeligere å motta besøk, sier Frode.
Da fengselet åpnet hadde Agder fengsel rundt 400 ansatte. Budsjettkutt har gjort at det nå er i underkant av 350 ansatte.
Frykter nye kutt
Lederen for de tre fengslene i Agder, Rolf Velle, er klar på at kuttene går ut over både innsatte og ansatte i fengslene.
– Muligheten for å drive god rehabilitering av de innsatte er blitt redusert. Mange betjenter har dårlig samvittighet for ting de ikke får utført, sier Velle.
I 2023 måtte fengslene i Agder kutte 40 millioner kroner, noe som gikk ut over bemanningen. Fengselslederen frykter nye kutt.
– Vi er egentlig på margin i forhold til sosial- og sikkerhetsbemanning. Hvis vi må gjøre flere kutt vil det gå ut over tilbudet til de innsatte, sier han.
Mener det trengs mer
Innsatte Frode mener fengselet i Froland er bra, men er kritisk til at det ikke finnes mer penger til driften.
– Det må tilføres mer midler til Kriminalomsorgen. Vi kan ikke ha det slik at vi har verdens beste fengsler uten midler til å drive på en god måte, sier han.
Statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet er enig i at Kriminalomsorgen er i en krevende økonomisk situasjon.
– Derfor har regjeringen prioritert budsjettene til Kriminalomsorgen hvert år siden vi tiltrådte, senest i revidert budsjett for 2024. Samtidig har dessverre en sterk priskostnadsvekst rammet Kriminalomsorgen særlig hardt, sier han.
Han sier de ønsker å bedre situasjonen.
– Men det krever arbeid over tid, sier Bolstad.