Fem nekter straffskyld for voldtekt

Fire menn og en kvinne i 20-årene nektet for at en 38 år gammel mann ble voldtatt med en plastslange i Kristiansand i mars. Flere av dem erkjenner å ha utøvd vold mot mannen.

Bistandsavdokat, aktor og en av forsvarerne

Bistandsadvokat Eirik Glad Balchen, aktor Leif Alexandersen (i midten) og Torkjell Solbø (t.h.) som forsvarer én av de tiltalte.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

– Det var jævlig og fryktelig, fortalte det mannlige offeret om voldtekten da han begynte sin forklaring i Kristiansand tingrett mandag formiddag.

Ifølge 38-åringen var det diskusjon om ei jente som startet de voldelige handlingene som fant sted i en leilighet og i en søppelbod utenfor natt til 1. mars i år, ifølge tiltalen.

Tiltalen går også ut på at de fem slo og sparket offeret i hodet, hoppet på ham, rispet ham med kniv på innsiden av låret. 38-åringen fikk hjerneblødning, brudd ribbein, nese, kjeve og kinnbeinet, kutt- og sårskader, bloduttredelser slik at han måtte legges inn på sykehus.

Leif Alexandersen

Aktor Leif Alexandersen.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK
Marviksveien

Hendelsene skal ha funnet sted 1. mars i år i en leilighet og en søppelbod i denne eiendommen på Lund i Kristiansand.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Strafferammen er 21 års fengsel, så det er et veldig alvorlig forhold. Det sentrale her blir hva som har skjedd i søppelboden, om det der skjedde en voldtekt, sier aktor Leif Alexandersen.

– Samtlige var med

Tre av de tiltalte erkjenner voldsutøvelsene, mens to av dem nekter for dette.

– Samtlige var med på volden, hevdet 38-åringen da han begynte sin forklaring.

– Jeg er sikker på at alle var med, men kvinnen var ikke så aktiv, fortalte 38-åringen, som pekte ut to av de tiltalte som de mest aktive under voldsutøvelsen.

– Hva kan du si om kraften i slagene du fikk, spurte aktor Leif Alexandersen?

– Jeg ble så innslått at smertene nesten ble borte og samtlige tenner er knekt og knust, svarte fornærmede.

– Voldtatt med plastslange

I tillegg skal en av de tiltalte, en 20-åring, ha ført en plastslange inn i endetarmen på 38-åringen, mens en av de andre tiltalte, også det en 20-åring, holdt offeret fast. Disse to er også tiltalt for drapstrusler mot mannen, noe de erkjente da rettssaken startet.

De tre øvrige tiltalte var til stede uten å gripe inn, ifølge tiltalen. Alle de fem på tiltalebenken nekter straffskyld for voldtektspunktet.

– Man kan ikke straffes for voldtekt når man ikke vet hva som skjedde, sa forsvareren til en av dem som ifølge tiltalen var til stede uten å gripe inn.

– Jeg har hatt mareritt om dette lenge etterpå der jeg våknet midt på natta og hylte og skrek og grein, sa fornærmede om tiden etterpå.

– Jeg vet veldig godt at jeg blødde i fjorten dager etterpå og det hele varte i et par minutter, lenge nok til at det var en voldtekt, sa fornærmede.

Protesterte mot fotlenker

Det er fem politibetjenter på plass under rettssaken og tre av de mannlige tiltalte satt med fotlenker på da rettssaken startet.

Torkjell Solbø, forsvareren til 20-åringen som er utpekt som en av de mest aktive under volden av fornærmede, protesterte på dette og mente retten burde avgjøre om de kunne få ta av fothjernene.

Retten sa umiddelbart ja til dette etter at aktor Leif Aleksandersen ikke hadde noe imot at fotlenkene ble fjernet i rettssalen.

– I rettslokalet skal man behandles som uskyldig frem til det foreligger en dom. Da må sikkerhetstiltakene bygges opp på en annen måte enn den type fysiske tiltak, sier Solbø.