Hopp til innhold

Felles bompengeselskap i sør og vest

Aust-Agder, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland fylkeskommuner har stiftet et felles bompengeselskap for Sørlandet og Vestlandet.

Bomstasjon E39 Vesterveien Kristiansand

Bomstasjon på vei inn til Kristiansand sentrum.

Foto: Statens Vegvesen

Det nye selskapet Sørvest Bomvegselskap AS er opprettet etter vedtak i de fem fylkestingene. Selskapet er eid av de fem fylkeskommunene med lik eierandel, og blir et av de fem regionale bompengeselskapene som til sammen dekker hele landet.

Alle bompengeprosjekter på Sørlandet og Vestlandet vil på sikt bli samlet i dette selskapet.

Mer brukervennlig

Målet er å gjøre bompengesystemet mer brukervennlig og å effektivisere innkrevingen og forvaltningen av bompenger i de to landsdelene.

I følge en pressemelding som Hordaland fylkeskommune har sendt ut, vil færre selskap, sammen med et mer forenklet og harmonisert takst- og rabattsystem, gjøre bompengesystemet enkelere for brukerne.

– Bilistene i regionen vil på sikt bare ha én avtale og slipper å inngå avtaler og betale inn forskuddsbeløp i mange selskaper. Et større og varig selskap vil kunne håndtere hele verdikjeden i bompengeinnkrevingen, skriver de.

Skal ikke jobbe for nye veiprosjekter

Sørvest Bomvegselskaps formål er å stå for bompengefinansiering av utbyggingsprosjekter i fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Selskapet skal ikke benyttes som pådriver for nye veiprosjekter, og skal heller ikke gi aksjonærene økonomisk utbytte.

Tidligere fylkesrådmann i Hordaland, Paul M. Nilsen, er ansatt som arbeidende styreleder. De andre i styret er Lise Mari Haugen (assisterende rådmann og kommunalsjef for økonomi i Førde kommune), Siri Frafjord Landa (fylkesadvokat i Rogaland), Kristin Tofte Andresen (assisterende fylkesrådmann i Vest-Agder) og Ola Olsbu (plan- og samferdselssjef i Aust-Agder fylkeskommune).

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,6 kr
Dyrest kl. 08 0,68 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %