Feirer 60 år med 60 timers orgelbrus

Organist Nina Irslinger satser på en noe spesiell markering av sin kommende 60-årsdag.

Nina Irslinger og Petter Aagaard

Organist Nina Irslinger vil ta verdensrekorden i orgelspill. Under forsøket får hun hjelp av artist Petter Aagaard.

Foto: Miriam Grov / NRK

I helgen setter hun seg bak kirkeorgelet i Trefoldighetskirken i Arendal og der blir hun sittende lenge. Målet er å ta verdensrekorden i sammenhengende orgelspill.

– Jeg håper at ingen tar seg nær av at jeg gjør dette i en kirke, for dette er ikke noe man forbinder med en kirke eller kirkemusikk, sier hun.

60 timer spilling

Irslinger fyller 60 år mandag 30. mars. I den anledning synes hun det er en god ide å prøve å spille orgel sammenhengende i 60 timer. Lørdag klokken ni var hun i gang med rekordforsøket.

Repertoaret blir noe utenom det vanlige i Trefoldighetskirken. Det blir låter fra The Beatles, Prince, Bee Gees og Secret Garden.

– Kirkeorgelet er fastlåst i rommet her og repertoaret er vanligvis begrenset. Å kunne spille veldig annerledes musikk, er frigjørende, sier hun.

Tidligere verdensrekord

Nina Irslinger

I 2009 tok Nina Irslinger verdensrekorden i sammenhengende orgelspill.

Foto: Espen Bierud / NRK

I 2009 havnet Irslinger i Guinness rekordbok etter å ha spilt orgel sammenhengende i 36 timer. Den rekorden ble slått. Nå vil hun forsøke å ta den tilbake.

– Jeg synes det er kjempegøy å prøve meg på ting som er langt utenfor det jeg vanligvis driver med.

Får hjelp

Under verdensrekordforsøket, får Irslinger hjelp av andre musikere som skal spille eller synge med. Artist Petter Aagaard skal blant annet synge låter av Prince.

– Låtene av Prince passer bedre inn enn det man skulle tro. Prince er en meget religiøs mann. Låtene hans har veldig spirituelle tekster, sier Aagaard.

Han satser på å komme tilbake til Trefoldighetskirken den siste timen av verdensrekordforsøket. Da for å heie Irslinger helt i mål.

– Jeg har to oppgaver under dette forsøket. Jeg skal synge fint, og så skal jeg hjelpe Nina med å holde seg våken, sier Aagaard.

Har angret

De siste ukene har Irslinger øvd opptil åtte timer hver dag. I tillegg kommer timer med organisering og planlegging. Det har hendt at hun har angret.

– Jeg har hatt lyst til å stikke av, men samtidig har jeg veldig lyst til å gjennomføre dette, sier hun.

60-årsdagen på mandag kan bli en utfordring.

– Jeg kommer til å sovne midt i kakespisingen, avslutter hun.