NRK Meny
Normal

Feirer 150 år med Røde Kors

Merethe Benestad kom nylig hjem fra frivillig arbeid i Nepal. I dag deltar hun på 150-årsmarkeringen til Røde Kors, i sin hjemby Kristiansand.

Nanna Thune og Merethe Benestad

Nanna Thune og Merethe Benestad ser frem til å markere at Røde Kors fyller 150 år med en rekke arrangementer på Sørlandet. I dag åpnes den røde benken i Kristiansand, som inviterer folk til samtale.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Verdens største humanitære nettverk kaller de seg. Røde Kors feirer 150 år i Norge – og i dag markeres det med en stor bursdagsfest i Kristiansand. Og åpningen av en rød benk, som skal invitere til samtaler.

98 år i Kristiansand

– Vi ønsker å vise hva Røde Kors har gjort i Kristiansand i 98 år og i Norge i 150 år, sier Nanna Thune, koordinator i Kristiansand Røde Kors.

Med et stort arrangement på torget i Kristiansand markeres 150 år med Røde Kors-aktivitet.

– Vi synes det er gøy å fortelle at Røde Kors stod for den første barselavdelingen i Kristiansand, vi stod for legevakten i Kristiansand, ja det er en lang liste over aktiviteter vi har drevet i Kristiansand gjennom snart hundre år, sier Thune.

Frivillige i Røde Kors

En gjeng frivillige er klare til å markere Røde Kors på torget i Kristiansand fra klokken 11 i dag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Tilbake fra Nepal

Nødhjelpsarbeider Merethe Benestad har jobbet frivillig for Røde Kors i Nepal. Nylig kom hun tilbake til Norge etter oppholdet i Nepal.

Nødhjelpsarbeider Merethe Benestad i Røde Kors

Nødhjelpsarbeider Merethe Benestad har nylig jobbet på et feltsykehus i et jordskjelvrammet område i Nepal.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Norges Røde Kors driver et feltsykehus som erstattet et stort distriktssykehus som ble ødelagt i jordskjelvet. Vi satte opp et sykehustelt på en fotballbanen i en by der 99 prosent av befolkningen var rammet av jordskjelvet. Jeg jobbet etter hvert mye med forebygging av smittsomme sykdommer, sier Benestad.

– Vi opplevde at vi ble godt mottatt overalt. Folk har hørt om Røde Kors, og jeg reiste rundt med lokale frivillige som har et godt rykte, sier hun.

Den røde benken

Sentralt i utstillingen på torget er en rød benk der samtaler både med kjente personer, og folk som var med å starte de ulike aktivitetene til Røde Kors i Kristiansand.

– Her kan man møte det som starter legevakta, de som startet Haraldvigen, de som dro i gang fjellredningen på Hovden. De er fortsatt i live, og er oppegående Røde Kors-folk, sier Thune ivrig.

Røde Kors Røde benk

Sett deg ned og ta en prat, er oppfordringen fra Røde Kors, når de i dag plasserer ut en rød benk i sentrum av Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hun legger til at også to av ordførerkandidatene i Kristiansand, Mette Gundersen (Ap) og Harald Furre (H) skal blir intervjuet på den røde benken om hva frivillighet i byen betyr for dem.

Benken er en av 400 røde samtalebenker som Røde Kors i jubileumsåret plasserer ulike stedet rundt i landet

– Benkene skal symbolisere at Røde Kors er til stede lokalt, og vi ønsker også at benkene skal være et sted der man når som helst kan sette seg ned for å slå av en prat, sier Nanna Thune.

Benken blir stående i Markensgate i Kristiansand etter at markeringen i dag er over.

– Vi håper den blir flittig brukt til en god samtale i tiden fremover, avslutter Thune.

Selv håper Thune at hun får brukt den ofte når hun går forbi, gjerne for å snakke med en ukjent.