NRK Meny
Normal

Fedafjorden er friskmeldt

Nå er det trygt å spise fisk og blåskjell fra Fedafjorden i Kvinesdal.

Video 95346375-1672-4425-a376-2f2f3206b9fb.jpg

Terje Aamot i Rene Listerfjorder og Direktør ved Eramet, Trond Magnar Undhammer, feirer at Mattilsynet har opphevet kostholdsrådene om å ikke spise blåskjell fanget i Fedafjorden.

Fjorden har vært forurenset siden 80-tallet, men nå har Mattilsynet friskmeldt fjorden.

Tidligere Tinfos jernverk, som nå eies av Eramet Norway, hadde tidligere et utslipp på 7 000 kilo tjærestoffer (PAH) i året. Nå er bedriften nede i 1,5 kilo.

Direktør ved Eramet, Trond Magnar Undhammer, er glad for at bedriftens fokus på miljø har gitt utslag i en renere fjord.

– Dette er definitivt en gledens dag for Eramet. Vi har sterkt fokus på energi og miljø, og har iverksatt nye tiltak. Når Mattilsynets kostholdsråd er opphevet, betyr det at vi jobber i rett retning, sier Undhammer.

Renseanlegg hovedårsaken

Undhammer sier reduksjonen i bedriftens utslipp av tjærestoffer skyldes at et renseanlegg ble bygget i 1991 for å fjerne tjærestoffene. Over 14 millioner kroner er investert.

Fedafjorden

Rene Listerfjorder har vært koordinator for gjennomføring av en stor miljøundersøkelse i Fedafjorden. Undersøkelsen er gjennomført av Eramet Norway Kvinesdal AS, Borregaard Trælandsfos AS og Kvina Verft Eiendom AS.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Utslippene følges opp daglig hos oss, og da ser jo vi trendene. Men å få det bekreftet med at fjorden her er rein, er viktig for oss. Det er et konkurransefortrinn for oss å være gode på miljø, sier Undhammer.

Fortsatt forurensning

Terje Aamot, prosjektleder for Rene Listerfjorder, er også lykkelig over at Fedafjorden er friskmeldt.

– Det er fortsatt forurensing i sedimentene, men vannkvaliteten er god.

– Hva betyr dette for folk flest?

– Det betyr at det er trygt å spise blåskjell som er fanget i Fedafjorden. Man må selvfølgelig sjekke blåskjelltelefonen for algegifter som andre steder, men for miljøgifter er kostholdsrådene opphevet.

Det er et stort område, på over 11 kvadratkilometer, som nå er friskmeldt.

– Nå skal vi ut å fiske og fange blåskjell, sier Aamot.