Denne vinteren er det farligere å droppe refleksen

Det er mye farligere for gående i trafikken ikke å bruke refleks denne vinteren. Grunnen er at det har vært en vinter med svært mye regn og lite snø.

Ole Rath, Trygg trafikk

Ole Rath i Trygg Trafikk har et håp om at flere bruker refleks. Årets vinter har hittil gitt lite snø, men mye regn. Det utgjør en større fare for gående og syklende.

Foto: Kim Nystøl / NRK

– Når det regner reflekteres lyset mye dårligere på grunn av asfalten som både er mørk og våt. Det gjør det mye verre for bilistene å se gående. Det bør vi fotgjengere tenke på. Selv om vi ser bilen så er det ikke alltid slik at den ser oss, sier distriktsleder i Trygg Trafikk i Vest-Agder, Ole Rath.

Sørlendinger blant de dårligste på refleksbruk

Rath er i utgangspunktet skuffet over innbyggerne i Agder, som fortsatt er blant de dårligste i landet til å bruke refleks. Bare hver fjerde sørlending bruker refleks, og nå advarer Trygg Trafikk. Været vi har nå gjør det ekstra farlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Olav Kristiansen, bussjåfør

Bussjåfør Jan Olav Kristiansen er skremt over at så mange dropper refleksen.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Hvor mye farligere er det ikke å bruke refleks nå enn når det er snø ute?

– Det er klart at snøen lyser veldig opp og gir oss en helt annen trygghet, sier Rath.

Jan Olav Kristiansen kjører buss for Nettbuss Sør, og er ofte ute når det er mørkt. Nå er det i tillegg vått hver eneste dag. Bussjåføren er overrasket over at folk er så uforsiktige.

– Virker som de ikke verdsetter livene

Refleksbruk

Bare hver fjerde sørlending bruker refleks

Foto: Kim Nystøl / NRK

– Det er et veldig stort problem. Det er snakk om liv. At mange blåser i refleksbruken synes jeg er merkelig. Det virker som at de ikke verdsetter livene sine, mener Kristiansen.

Rath i Trygg Trafikk synes det er skremmende at selv bussjåførene har så store problemer med å oppdage fotgjengere og syklende.

– At bussjåførene, som sitter så høyt og har så god oversikt, ikke ser gående og syklister sier litt om hvor farlig dette er, mener Rath.

Refleksbruk

Innbyggerne i Agder-fylkene er fortsatt er blant de dårligste i landet til å bruke refleks.

Foto: Kim Nystøl / NRK