Farlig å kjøre ski utenfor løypene

Stadig flere alpinister vil kjøre utenfor løypene når de står på ski. Det kan være risikofylt ettersom skredfaren øker når man går utenfor sporet. Sjef for skiskolen på Hovden ønsker å lære skigjestene om hvilken risiko det er å kjøre utenfor løypene.

Tobias Nomeland Strømsøe

Tobias Nomeland Strømsøe er leder for skiskolen på Hovden.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Onsdag gikk det et snøskred på Hovden og det har vært to alvorlige hendelser de siste dagene i Norge. Julaften omkom en kjent snowboardkjører da han ble tatt av et snøskred på Hemsedal.

Les også:

– Det skjer flere og flere skred

Sjef for skiskolen på Hovden, Tobias Nomeland Strømsøe, tror mange alpinister og snowboardkjørere søker et adrenalinkick ved å kjøre utenfor løypene.

Han har forståelse for at mange ikke klarer å dy seg, men viser til en heller dyster statistikk.

– Statistikken har ikke vært god de siste fem, seks årene dessverre. Det skjer flere og flere skred. Det er fordi flere og flere beveger seg utenfor løypene enn det var tidligere, forteller han.

Strømsøe tror mange søker den lille ekstra spenningen.

– Mange vil nok pushe seg selv litt og få litt adrenalin, sier han.

Strømsøe mener det er viktig med kursing i form av skiskoler.

– Jeg tror det er veldig viktig at man lærer om snøskred og alle faremomentene som befinner seg utenfor løypene. For meg er dette et viktig aspekt innenfor skiskoledriften der vi også satser stort på å lære skigjestene hva man må kunne og hvordan man skal tenke sikkerhetsmessig dersom man velger å kjøre utenfor løypene, sier han.

– For 15 år siden var det helt annerledes

For mange ski- og alpinentusiaster er puddersnø noe de fryder seg over.

– Det har nok mye å gjøre med at det har kommet mye nytt utstyr som flyter bedre og gjør det enklere for den vanlige skifører å bevege seg utenfor løypene, tror han.

Les også:

Mye har forandret seg de siste årene, mener Strømsøe.

– For 15 år siden var det helt annerledes. Da måtte du faktisk være veldig god skikjører for å beherske å kjøre på løssnø. I dag kan en middels god alpinist beherske dette relativt godt, sier han.

– Vi pleier å si at dersom det er 30 graders helning, er man ganske sikker. Men problemet er at når det er nysnø vil mange skiførere søke steder der det er brattere. Først og fremst for å få litt mer fart. Mange ønsker å få den «surfefølelsen» med de nye pudderskiene.

– Jeg forstår at folk ikke klarer å dy seg, men statistikken viser at det skjer flere og flere snøskred, sier han.