Får tre nye ølbryggerier i 2015

Den norske ølrevolusjonen fortsetter med uforminsket styrke, også i Vest-Agder. Her skal det startes opp minst tre nye, kommersielle bryggerier neste år.

Farsund Brewing Company

Farsund Brewing Company består av Roger Cockroft, Cato Kjørrefjord, Kristian Rudjord og Gunnar Fossland.

Foto: Lars Erik Larsen / Lister

To kameratgjenger i Vennesla og Farsund planlegger å starte henholdsvis Hunsfos bryggeri og Farsund Brewing Company.

Også i Kvinesdal kan befolkningen se fram til å få kjøpt lokalbrygget øl i 2015. Der har Bryggerhuset Kvinesdal blitt etablert, med et førtitalls lokale entusiaster som aksjonærer.

Bryggerhuset Kvinesdal

En del av aksjonærene i Bryggerhuset Kvinesdal har brukt mye tid i garasjelaboratoriet for å testbrygge nye øltyper.

Foto: Børge Nordås / Bryggerhuset Kvinesdal

– Flere av dem deltok på et hjemmebryggerkurs jeg fikk arrangert i bygda for et par år siden, forteller Børge Nordås. Dermed var interessen tent.

Ikke som et vanlig mikrobryggeri

Børge Nordås er styremedlem i Bryggerhuset Kvinesdal, og forteller videre at deres etablering ikke blir som mikrobryggerier flest.

– Vi skal holde til nede ved elva i Kvinesdal sentrum, sier Nordås. I den ene delen driver Nico Mat pølsemakeri og kjøttskjæring, mens Pontiz Pizza ligger i den andre.

– Der skal vi brygge ølet vårt, forteller han.

De nye etableringene føyer seg inn i rekken av de mange kommersielle bryggerier som de siste årene er startet i Norge.

Bryggeri

Bryggeriet til Bryggerhuset Kvinesdal.

Foto: Børge Nordås / Bryggerhuset Kvinesdal

Ølrevolusjonen, som på mange måter startet med Nøgne Ø i Grimstad, ser ikke ut til å stoppe med det første.

Ifølge den velkjente ølbloggeren Knut Albert, vil det bli startet nærmere 50 mikrobryggerier i Norge neste år, mot 20 i år.

Pakkhuset med nytt innhold

Roger Cockroft og tre kamerater har etablert selskapet Farsund Brewing Company, som tar mål av seg å brygge eget øl til spisestedet Pakkhuset, som med dette får en ny vår.

– Gjestene skal kunne se bryggeriet fra restauranten og baren, sier Cato Kjørrefjord, en av de fire kompisene som tar hobbyen ett steg videre.

Hunsfos bryggeri under etablering

Arbeidene med å gjøre papirfabrikklokalene på Hunsfos i Vennesla om til ølbryggeri har pågått en stund.

Foto: Alfred T. Berntsen / Hunsfos Bryggeri

– Muligens vil gjestene også kunne få et innblikk i bryggingen av og til, sier han. Kjørrefjord skal drive det nye utestedet sammen med Cockroft, mens Rudjord og Fossland skal være med og brygge øl.

Fra papir til øl

I Vennesla har en kameratgjeng på fem gjort alvor av drømmene om eget, kommersielt bryggeri. En million kroner er foreløpig lagt i potten for å kjøpe inn utstyr til brygging av inntil ett tusen liter øl av gangen.

– Vi kontaktet Hunsfos Næringspark for å høre om de hadde ledige lokaler som vi kunne bruke til hobbybryggingen vår, sier Rune Reinertsen.

Men Hunsfos Næringspark ville gå litt lenger, og ønsket seg et kommersielt bryggeri i de gamle fabrikklokalene til Hunsfos Papirfabrik.

Dermed etablerte Reinertsen og de fire kameratene hans Hunsfos bryggeri.

– Målet er å få til et levedyktig bryggeri med et visst antall ansatte, som kan selge gode produkter og være en god og sikker arbeidsplass, forteller han.

– Det er mange som starter bryggeri for tida - dere er ikke redde for at konkurransen blir for sterk?

– Ikke nådd toppen ennå

– Det er alltid en fare for det, sier Reinertsen. – Men hvis du ser på hva slags volum denne type øl har nådd i USA markedsmessig, er vi ikke i nærheten av det tallet foreløpig, mener han.

– Noen vil selvfølgelig falle fra underveis, men vi håper på såpass stor lokal interesse at dette skal gå bra.

Hunsfos bryggeri

De gamle fabrikklokalene til Hunsfos papirfabrikk skal gjenbrukes som bryggeri fra tidlig neste år.

Foto: Alfred T. Berntsen / Hunsfos bryggeri

Hunsfos bryggeri satser blant annet på ølsmaking og andre typer arrangementer. I tillegg vil det foregå konferanser og konserter i næringsparken, og dermed kan bryggeriet tilby lokalprodusert spesialøl.

Dessuten vil de kunne tilby fat til restauranter i området som ønsker lokalt brygg, i tillegg til flaskeøl for salg i butikk og på Vinmonopolet.

– Vi begynner i det små, og tar tæring etter næring, forteller Reinertsen.

Fire forskjellige øltyper

Øltypene de vil satse på i første omgang er en smakssatt pilsnertype, en blonde og/eller en wit, en porter og en american pale ale (apa).

Farsund Brewing Company starter også i det små med 200 liters bryggeri i første omgang. Fire gjæringskar skal kunne være i aktivitet mer eller mindre kontinuerlig. Planen er i alle fall å ha fire forskjellige øltyper å tilby gjestene. India pale ale (IPA), American pale ale (APA), en type hveteøl og en mørkere aletype.

Farsund Brewing Company

De fire kameratene som står bak Farsund Brewing Company er Roger Cockroft, Cato Kjørrefjord, Kristian Rudjord og Gunnar Fossland.

Foto: Lars Erik Larsen / Lister

– Kanskje en Kölsch etterhvert, også, forteller Cato Kjørrefjord. Den tyske øltypen med navn fra Köln-distriktet er lyst som en pilsner, men gjæres som en ale, det vil si på rundt 20 grader i stedet for omkring 10, som pils og andre lagertyper gjærer ved.

Dersom det lokale ølet blir en suksess, kan kameratgjengen flytte virksomheten ut og utvide.

– Men det vil jo uansett fortsatt være mulig å brygge øl på Pakkhuset, sier Kjørrefjord.

Påsken 2015 er satt som realistisk oppstart på utestedet, med eget brygg i kranene.

8 typer KvindØl

Lengre vest i fylket skal Bryggerhuset Kvinesdal satse på enda flere øltyper, kan Børge Nordås fortelle.

– Ølet vårt vil få navnet KvindØl, og vi kommer trolig til å havne på rundt 8 typer, fra belgisk wit og tysk weissbier via pils og pale ale til india pale ale og porter, sier han.

Dessuten røper han at hylleblomst vil brukes som smakstilsetning i en av pale alene deres etterhvert.

– I tillegg skal vi forsøke å bevare egenprodusert CO2 fra gjæringsprosessene som vi kan bruke til kullsyredannelsen i ølet, forteller Nordås.

En annen plan er å tilby bedrifter og privatpersoner spesiallaget øl med egne etiketter til selskaper og feiringer av ymse slag.

Med disse tre etableringene, vil det bety at det eksisterer et tosifret antall kommersielle bryggerier i Agder, enten som pubbryggerier (eks. Apotekergaarden i Grimstad, Provianten Brygghus i Mandal), mikrobryggerier (eks. Nøgne Ø og Lindesnes brygghus) eller de store tradisjonsrike bryggeriene CB og Arendals bryggeri.