Hopp til innhold

– Hun må ha håp for å leve videre

Den palestinske asylsøkeren Hind Hamad, som i over tre uker ikke inntok næring, får bli liggende på sykehuset i Arendal. Hun får nå tilbud om psykiatrisk behandling.

Den palestinske kvinnen som nektet å spise i mer enn en måned, går nå med på å spise igjen. Hun blir liggende på sykehuset i Arendal, der hun har fått tilbud om psykiatrisk behandling.

VIDEO: Bassam Hamad er lettet over at kona får tilbud om psykiatrisk behandling ved Sørlandet sykehus i Arendal. Men livet er likevel langt fra rosenrødt for den palestinske familien.

Hind Hamads ektemann, Bassam Hamad, er lettet over mandagens utvikling i saken, men frykter kona fortsatt vil ha ønske om å dø om hun ikke får håp tilbake i livet sitt.

– Jeg vet ikke hvordan vi skal løse situasjonen. Men det jeg vet er at min kone trenger håp for å fortsette livet, sier Hamad til NRK.no.

Vil heller dø enn å bli sendt tilbake

Hind Hamad

31 år gamle Hind Hamad tilbys behandling ved sykehuset.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Kvinnen begynte for en drøy måned siden å nekte å ta til seg næring, etter at det kom dårlige nyheter fra hjemlandet. Blant annet skulle huset til familien i Palestina ha blitt beskutt.

Dette skjedde mens Hind, Bassam og deres treårige sønn ventet på å bli kastet ut fra Norge. De hadde fått avslag på asylsøknaden.

Kvinnen har sagt at hun heller vil dø enn at hun og hennes familie i Norge skal sendes tilbake til Gazastripen.

– Hun har mottatt dårlige nyheter om familien. Hun har blitt fortalt at hun vil miste enda mer, og hun har mistet altfor mye tidligere. Derfor føler hun seg deprimert og gråter og sier hun vil dø, sier mannen.

Selv om han øyner et håp etter mandagens møte med sykehuset, er han tydelig på at det er kona som trenger håpet mest.

Bassam og Hind Hamad

Bassam Hamad er glad kona Hind får tilbud om psykiatrisk hjelp.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Får bli på sykehuset

For 11 dager siden, da kvinnen ikke hadde spist på om lag 24 dager, grep sykehuset inn og begynte å gi henne næring med tvang, uten å opplyse hvordan dette foregikk praktisk.

Fagdirektøren ved sykehuset sa søndag at 31-åringen trolig ville bli skrevet ut en av de nærmeste dagene, uavhengig av om hun ville spise eller ikke.

Men dette ble det gått bort fra på mandagens møte mellom familien og sykehuset.

– Vi hadde et møte med sykehuset i dag der de fortalte at de likevel ikke ville sende min kone hjem, men at hun kunne bli på sykehuset, sier en lettet ektemann.

– Jeg har sagt fra dag én at dette er et psykiatrisk problem og at vi trenger psykiatrisk hjelp, sier Hamad.

Har tryglet og bedt

Den fortvilte ektemannen tryglet lenge kona om å spise og drikke.

Han tryglet også sykehuset om å gi kona næring mot hennes vilje, noe sykehuset lenge ikke ville fordi det mente det var i strid med norsk lov - selv om det i ytterste konsekvens ville bety at hun kunne sulte seg selv til døde.

Da sykehuset for 11 dager siden likevel grep inn og tvang næring i henne, var det fordi UNE hadde besluttet å se på familiens utsendingssak en gang til.

Hind fikk også informasjon om at saken skulle vurderes på nytt, men trodde ikke det ville ha noe å si for utsendingen av familien - å fortsatte og ikke innta næring.

Sykehuset ville imidlertid forsikre seg om at kvinnens helsetilstand var såpass god at hun forsto denne nye informasjonen i saken, og iverksatte «tvangsmatingen».

Sykehuset opplyser mandag til NRK at Hind Hamad selv har gått med på å innta næring, men hennes ektemann benekter dette.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %