NRK Meny
Normal

Får millionstøtte til minifirma

Den lille bedriften Impetus Afea i Flekkefjord får 22 millioner kroner fra EU til å utvikle et dataprogram som kan blant annet brukes i antiterrorarbeid.

Video 22 EU-millioner til Flekkefjordsfirma

Flekkefjordsfirmaet skal sammen med sine partnere videreutviklet et dataprogram som beregner hvordan materialer oppfører seg blant annet ved eksplosjoner. Det skriver Dagens Næringsliv.

Firmaet med to ansatte har fått millionene fra EU til å videreutvikle dataprogrammet som også brukes innen offshore, luftfart og bilindustrien.

Gjør komplekse beregninger raskt

Impetus Afea blir lagt merke til fordi de produserer sin egen strømlinjeformete datakode til å utføre komplekse simuleringer med.

Når man vet hva som skjer med materialet under eksplosjon eller kraftig trykk, kan man også utvikle bedre komponenter som motstår dette, forteller gründer Arve Grønsund Hanssen.

Med 22 ekstra millioner skal produktet nå videreutvikles.

– Midlene går med til å gjøre softwaren mer robust, og til å regne mye raskere enn den gjør i dag. Vi bruker ny teknologi og grafikkort til å øke beregningshastigheten.

– Ved å bruke grafikkort kan vi oppnå opp mot 20 ganger raskere beregningshastighet. Så i stedet for å bruke 20 dager på en beregning, så klarer vi oss kanskje med én dag. Det har mye å si hvis du har tidspress i en produktutvikling, sier Hanssen.

Milliardmarked

Firmaet omsatte i fjor for 7 millioner kroner, og har et datterselskap i Sverige med fem ansatte. Hanssen og hans svenske kompanjong ser at markedet er langt større.

– Markedet er stort. I 2004 var markedet estimert til 2 milliarder dollar – og det er klart at de konkurrentene vi har i dag er ekstremt store, etablerte softwarehus som vi skal kjempe mot, sier Hanssen.

Flekkefjordfirmaet samarbeider med NTNU, italienske Fiat og den store, amerikanske grafikk-kortprodusenten Nvidia.

Les mer om: Impetus Afea