NRK Meny
Normal

Får låne husrom etter at de mistet alt i brann

Familien Habib som har mistet hjemmet sitt to ganger i brann bor nå i et rom uten innlagt vann. Politiet vet foreløpig ikke hva som var årsaken til brannene.

Afghansk familie

Yngstemann i familien, Shahram Habib, foran huset de låner etter at de mistet alt i brannen i Songdalen.

Foto: Leif Dalen / NRK

For tiden har familien Habib fått låne en del av en bolig i Randesund i Kristiansand uten strøm og innlagt vann. Familien på åtte bor på et soverom og en stue, på til sammen 20 kvadratmeter. Fordi de verken har kjøkken eller bad, er det problematisk for familien å bo der over tid.

Må låne toalett

– Vi er åtte personer som må låne toalett av naboen. Det er ikke ideelt, hverken for oss eller naboene, sier Shafiqolla Habib (42).

Familiefaren prøver nå å finne en ny plass til familien, men opplever det som en vanskelig prosess. Av 12 personer han har kontaktet, har han fått nei fra samtlige.

Daglig kjører han fra Randesund til Songdalen for å levere barna på skolen. På grunn av skolegangen er det i Songdalen han kan tenke seg å bo.

– Det er ikke noe greit sted å bo

Mannen som låner ut rommet til familien er Lucheng Zhang, som selv kom til Norge fra Kina i 2009. Han synes synd på familien som må gå gjennom dette.

Lucheng Zhang

Lucheng Zhang ville ikke at familien skulle bo i en bil, og låner ut rom til dem i huset sitt.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jeg låner ut gratis rom til familien frem til de finner et passende sted å bo. Jeg håper at de finner et sted snart, for det er ikke noe greit sted å bo her, ettersom det ikke er toalett eller innlagt vann, sier Zhang.

Foreløpig ingen brannårsak

Ordfører i Songdalen Johnny Greibesland uttalte til NRK i forrige uke at han håper politiet prioriterer å finne ut hva som har skjedd.

– Dette håper jeg politiet setter inn nok ressurser på, slik at det kan oppklares så raskt som mulig, så vi slipper å spekulere i om brannene er påsatt, sa Greibesland.

Men politiet har foreløpig ikke noe svar på hva som er årsaken til den siste brannen.

– Vi har forsøkt å avdekke bevegelser i området i det aktuelle tidsrommet. Vi har avhørt vitner, og fått forklaringer på det de har sett på stedet. Vi har hatt teknikere som har undersøkt brannstedet. Men det er et vanskelig åsted, siden alt er brent opp, sier lensmann Terje Pedersen i Søgne og Songdalen.

Familien Habib

Shafiqolla Habib, kona Homaira, og den yngste av seks barn, Shahram, ser på ruinene av huset de leide.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Vi prøver å sjekke tilstanden til det elektriske anlegget. Men vi kan ikke si at vi har noe mistanke i noe spesiell retning angående brannårsak, sier lensmannen.

Han sier de jobber for å finne et svar, men vet ikke om de klarer det.

Avhørt av politiet

Shafiqolla Habib er avhørt av politiet, men politiet har ingen konkrete mistanker om at familiefaren fra Afghanistan har gjort noe straffbart etter at familien mistet hjemmet sitt to ganger i brann.

Familien var i Afghanistan da huset de leide i Songdalen brant ned til grunnen for halvannen uke siden.

Også i 2012 brant familiens hjem ned til grunnen. Politiet fant ikke årsaken, og henla saken. Tre år senere, 6. april i fjor, brøt det ut røykutvikling mens familien sov. Også denne gangen ble saken henlagt fordi politiet ikke klarte å finne årsaken.

NETT-TV: Familie husløse etter brann

Familien var på ferie i hjemlandet Afghanistan da huset i Songdalen brant ned.

Familien har opplevd tre branner på fire år.