Tirsdag skrev NRK.no at den 200 år gamle trekirken i Mandal må restaureres for store summer etter at det oppdaget sopp.
- LES SAKEN HER: Soppangrep truer Norges største trekirke
Både ordføreren i Mandal og biskop i Agder og Telemark Stein Reinertsen ba om hjelp fra staten fordi kostnadene for å sikre bygget er for store for kommunen.
Men det ser vanskelig ut å få økonomisk hjelp av Riksantikvaren.
– Kommunens ansvar
– Vi har ikke mulighet til å tildele kommuner som har store byggesaker på kirker økonomisk tilskudd, sier fungerende seksjonssjef hos Riksantikvaren Bård Langvandslien til NRK.no.
– Når Norges største trekirke råtner, er ikke riksantikvaren interessert i at det skal ordnes?
– Absolutt, selvfølgelig er vi interessert i å bevare kirken. Det er et flott og viktig kulturminne. Men de retningslinjene vi har for budsjettmidlene våre er politisk vedtatt. Det er da utenfor vårt mandat og tildele midler i denne type saker, svarer Langvandslien.
Det er hussopp og råte i store deler av bærekonstruksjonen som skaper problemer og som gjør at kirken holder på å bli ødelagt.
Kirken har stor historisk betydning. Den var landets første offentlige monumentalbygg som ble bygget etter 1814.
– Vi har ikke noe fasitsvar i denne saken. Vi kan bistå dem med råd og veiledning i forhold til tekniske løsninger, men hvordan det skal finansieres er kommunalt ansvar, sier Langvandslien.
NETT-TV: Se de store skadene
STORE SKADER: Se reportasjen fra Mandal kirke her!
Ordføreren gir ikke opp
Mandalsordfører Tore Askildsen fra Kristelig Folkeparti sier kommunen jobber på spreng med å få oversikt over skadene i den gamle trekirken.
– Hvis dette er Riksantikvarens endelig svar, er jeg skuffet. Vi har ikke fått anledning til å legge frem denne saken i sin fulle bredde og det vil vi gjerne gjøre, sier Askildsen.
Han har i dag vært i møte med partikollega Hans Fredrik Grøvan som sitter på Stortinget for å diskutere hvordan kommunen skal løse problemet.
– Vi kommer ikke til å gi opp. Vi skal gjøre alt som står i vår makt slik at vi får forklart hvor omfattende disse skadene er, slik at vi kan få ekstern hjelp.
Flere lignende saker
Bård Langvandslien hos Riksantikvaren sier det er flere lignende saker i Norge.
– Dessverre så er det det. Det relativt mange små kommuner med enten veldig store eller flere kirkebygg. Dette er vanskelig saker for kommunene og vi ser dem fra tid til annen, sier Langvandslien.