NRK Meny
Normal

Mange vogntogsjåfører slipper unna bøter

Mange vogntogsjåfører på Sørlandet, som har blitt stoppet med for dårlig dekk, har sluppet unna bøter. Årsaken er at politiet ikke har kapasitet til å anmelde de.

vogntog Osestadbakken

Statens vegvesen har denne vinteren flittig tatt i bruk hjullås for å hindre at for dårlig skodd vogntog får kjøre videre når de blir stoppet. Men politiet har ikke kapasitet til å bøtelegge alle.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Bjart Gabrielsen

Politistasjonssjef i Mandal Bjart Gabrielsen sier politiet ikke har hatt kapasitet til å bøtelegge alle vogntogsjåfører som blir stoppet med dårlige dekk hittil i år.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Statens vegvesen har på de verste snøværsdagene kontrollert hundretalls vogntog både på E39 og E18. Vegvesenet har tatt flittig i bruk hjullås for å hindre at for dårlig skodd vogntog får kjøre videre etter at de har blitt stoppet.

Må nedprioritere bøtelegging

Torsdag vedtok en polsk vogntogsjåfør en bot på 15.000 kroner for manglende kjettinger og dårlige dekk.

Men politistasjonssjef i Mandal Bjart Gabrielsen sier mange vogntogsjåfører slipper unna bøter fordi politiet må prioritere andre ting.

– Når det snør som verst og vogntogene nær sagt står på kryss og tvers, har ikke politiet anledning til å følge opp med bøter. De mannskapene vi har ute vil ofte måtte brukes til å dirigere trafikken og hindre trafikkuhell, sier Gabrielsen til NRK.

– Første prioritet er å få trafikken oppe å gå igjen. Deretter må man få stoppet verstingene. Så langt vi evner forsøker vi å få anmeldt disse, legger han til.

Viktig signaleffekt

Gabrielsen synes det er synd at mange trafikkfarlige sjåfører slipper unna. Han tror bøter kan ha en viktig preventiv effekt.

– Intensjonen med slike bøter er selvsagt ikke å ruinere sjåførene, men for oss er det viktig å sende signaler om at når man ferdes på norske veier på vinterstid, må man ha gode nok dekk og utstyret i orden, sier han.

– Jeg kunne ønske vi hadde muligheten til å følge opp dette bedre nettopp fordi vi tror bøter har en god effekt. Men når det snør som verst, blir konsekvensen at mange slipper unna.

Vogntog E39

Torsdag vedtok en polsk vogntogsjåfør en bot på 15.000 kroner for manglende kjettinger og dårlige dekk. Sjåføren i vogntoget bakerst i bildet ble lørdag anmeldt for manglende kjettinger og dårlige dekk.

Foto: Jan Ivar Rafoss / Tipser