Får ikke lov til å betale med kontanter: – Gjestene kan ikke nektes, sier Forbrukertilsynet

Flere restauranter i Kristiansand tar ikke imot kontanter. Venninnene Hege Cecilie Jensen og Laila Sørbotten ville betale med cash, men måtte kapitulere til slutt.

Hege Cecilie Jensen (t.v.) og Laila Sørbotten.

Venninnene Hege Cecilie Jensen (t.v.) og Laila Sørbotten har ofte med kontanter når de skal ut å spise. Denne gangen måtte de betale med kort.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

12 utesteder i restaurantkjeden Mat og Uteliv i Kristiansand tar ikke imot kontanter som betalingsmiddel. Gjestene kan kun betale med kort eller digitale betalingsløsninger.

Det merket Laila Sørbotten (44) og Hege Cecilie Jensen (45) da de skulle ut å spise denne uka. Venninnene bruker ofte kontanter på restaurant.

– Vi var innom to spisesteder før vi kom hit. Da det var kontantfritt her også, måtte vi til slutt kapitulere, sier Laila Sørbotten og ler.

Hun hadde lagt til side 600 kroner. Planen var å bruke dem denne kvelden.

Venninnen hadde med hele 2500 kroner.

– Jeg skulle ikke bruke alt på mat altså, forklarer Jensen.

Kontantløs restaurant i Kristiansand

Restauranten Herlig Land har denne plakaten som forteller kunder at de ikke aksepterer kontanter.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Kan ikke nekte kontanter

Restaurantkjeden har hengt opp store informasjonsplakater ved inngangene. Her blir gjestene informert om at restaurantene er kontantløse.

For å betale må kundene ha betalingskort eller betalingsløsninger på mobiltelefonen.

Forbrukertilsynet mener denne praksisen er ulovlig:

– Gjestene kan ikke nektes å betale med kontanter. De har rett til dette ifølge finansavtaleloven, opplyser avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet.

Jo Gjedrem, Forbrukertilsynet

Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet mener man bør kunne få betale med kontanter på restaurant.

Foto: Kimm Saatvedt

Flere vil være kontantløse

Både frisørkjeden Cutters og busselskapet til Vy ønsker å være kontantløse, men har fått pålegg fra Forbrukertilsynet om at de må kunne ta imot penger fra kunder som vil betale med kontanter.

Gjedrem sier de samme reglene gjelder for restaurantkjeden i Kristiansand og at man ikke kan nekte gjestene å betale kontant.

Vil ikke kommentere

NRK har bedt om en kommentar fra administrerende direktør Egil Sandve i Mat og Uteliv.

Han ønsket ikke å la seg intervjue. NRK oppsøkte Sandve på hans kontor i Kristiansand etter gjentatte forsøk på å få svar på e-post og telefon.

Sandve tar imot oss på kontoret, men ønsker ikke å svare på noen spørsmål rundt denne saken.

Egil Sandve

Administrerende direktør Egil Sandve i Mat og Uteliv vil ikke svare på spørsmål om de kontantløse restaurantene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Handelsstanden: – En god ide

– Dette er en generell utvikling der vi er på vei mot et kontantløst samfunn, sier leder i Kvadraturforeningen Heidi Sørvig.

Foreningen representerer handelsstanden i Kristiansand og restaurantkjeden Mat og Uteliv er medlem der.

Sørvig synes det er en god ide at restaurantbransjen ikke vil ta imot kontanter. Hun sier kontanter kan føre til en svart økonomi som seriøse restauranter ønsker å unngå.

Sørvig har derfor forståelse for at mange restauranter nå kun ønsker bankrelaterte betalingsløsninger.

Heidi Sørvig

Heidi Sørvig i Kvadraturforeningen mener kontantløse restauranter er en god ide.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Skal se på regelverket

Gjedrem i Forbrukertilsynet forteller at det den siste tiden har oppstått en stor debatt omkring kontaktbruk.

– Mange har sterke meninger om dette. Justisdepartementet skal nå se nærmere på regelverket rundt kontantbetaling, opplyser han.

Også Norges Bank har tatt til orde for at forbrukere bør kunne betale med kontanter. Sentralbanken mener det bidrar til å øke den samlede effektiviteten i det norske betalingssystemet.

Venninnene på spisestedet Slakter Sørensen i Kristiansand, synes det er dumt at såpass mange spisesteder i byen har blitt kontantløse.

– Det er litt lettere å holde kontrollen over hvor mye penger du bruker med kontanter. Da er det ikke like lett å handle helt over evne, sier Laila Sørbotten.