Får hijab-refs av imamer

Etter at konvertitten Marita fortalte sin historie til NRK, har hun blitt oppringt av imamer som leser koranvers og ber henne ta på hijaben igjen.

Marita Johnsen

Marita Johnsen har fått blandede reaksjoner etter at hun fortalte historien sin til NRK. Bakgrunnen hennes skiller seg fra andre muslimers fordi hun er oppvokst i det som er omtalt som en av landets mest lukkede kristne bevegelser.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Marita Johnsen (21) fra Kristiansand brøt ut av det som blir omtalt som en av Norges mest lukkede kristne bevegelser. Søndag fortalte NRK historien om Maritas overgang til islam.

Flere muslimer, deriblant imamer, reagerer på at Marita i intervjuet sier hun for tre måneder siden valgte å ta av hijaben.

Høytlesninger fra koranen over telefon

– Jeg fant ut at jeg ikke brukte den av de riktige grunnene, for først og fremst brukte jeg den for å vise frem at jeg var en god muslim. Det blir feil å bruke hijab for andre enn seg selv, så derfor går jeg nå uten, uttalte hun til NRK søndag.

Nå blir hun oppringt av imamer og andre som vil veilede henne på rett vei.

Det har ikke gått én dag uten at Marita har fått høytlesninger fra koranen eller bibelen over telefon. Både muslimer og kristne ringer og vil rettlede henne enten den ene eller andre veien.

– Ubehagelig når de ringer direkte

– Jeg har blitt oppringt av imamer som mener jeg bør ta hijaben på igjen. De sier jeg har gått feil vei ved å ta den av. En av dem leste opp fra koranen, og siterte hadith-vers om hvorfor det er feil å ikke bruke hijab, sier hun.

Marita Johnsen

Marita Johnsen valgte å ta av seg hijaben for tre måneder siden.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I mailboksen ligger det både frierier, kritikk og ros fra både muslimer og kristne for at hun har valgt å stå frem som konvertitt. Marita blir derimot ukomfortabel når det er religiøse ledere som er på telefonen.

– Jeg forstår at de vil veilede meg, men det er ubehagelig når de ringer direkte. Jeg får ikke forsvart meg når de er så pågående, sier hun, og legger til at hun uansett ikke kommer til å ta på seg hijaben igjen.

Imam: – Det er ingen som kan tvinge noen

Abdikadir Mahamed Yussuf (49) er den øverste blant de tre imamene i moskeen i Posebyen i Kristiansand. Han sier det er forståelig at folk har ulike meninger om hijaben.

– Det er ingen som kan tvinge noen, men det står i koranen at kvinner må ha hijaben på.

Han legger til:

– Jeg fordømmer ikke, og sier ikke at hun gjør feil. Men hvis hun spør hva som står i koranen om hijab, så vil jeg selvfølgelig lese det for henne.

Han mener imidlertid at Marita må gjøre det hun selv føler er riktig.

– Hun er fri til å velge hva hun vil selv. Det er hennes valg og hennes liv.