NRK Meny
Normal

Får fortsette asylmottak etter loddtrekning

Husebyparken asylmottak i Farsund består. Fossnes anlegg i Tønsberg må legge ned etter å ha tapt UDIs loddtrekning. Den tapende parten er oppgitt over UDIs metoder.

Neda Domuz

En lettet mottaksleder Neda Domuz er tilbake på kontoret i Farsund etter den nervepirrende loddtrekningen i UDIs lokaler i Kristiansand torsdag.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

De to anleggene oppnådde lik score i Utlendingsdirektoratets vurdering, og for første gang ble lokasjon av et asylmottak avgjort med loddtrekning, skriver Farsunds Avis.

– Dette er veldig trist og problematisk, sier daglig leder Stein Bungum i Fossnes AS til NRK.

På FIFA-maner

Blant annet på grunn av et synkende antall asylankomster til Norge måtte ett av mottakene vike.

Fossnes anlegg og Norsk Folkehjelp, som driver mottaket i Farsund, endte på samme sum i konkurransen om driftsavtale.

Mottakene vurderes på en skala fra 1 til 6 på økonomi, innhold i drift/beboerrettet arbeid, innkvarteringsarbeid og vertskommune og kommunalt tjenestetilbud.

Begge de desentraliserte mottakene endte med snittkarakteren 3.7 og dermed var det duket for loddtrekning.

Den ble foretatt på samme måte som når FIFA og UEFA foretar sine fotballtrekninger.

To bordtennisballer med hver sin lapp på innsiden ble lagt i en bolle. I ballen som ble trukket ut sto det Farsund på lappen.

Blir trist av UDIs metoder

– Jeg synes dette er veldig trist og en problematisk måte å gjøre det på, sier daglig leder Stein Bungum ved det tapende mottaket til NRK.no.

En tapt loddtrekning fører nå til at rundt 145 beboere, mange som har blitt godt integrert, og flere av dem barn, må flyttes. Fem ansatte må finne seg ny jobb.

– UDI har rett til å gjøre det på denne måten. Men det hadde vært lettere å svelge for oss om de hadde gått nærmere inn og vurdert kvaliteten bedre i stedet, sier Bungum.

– Dessuten mener jeg de legger ned det beste mottaket. Men det hadde de sikkert syntes i Farsund også, sier Bungum, og legger til at han ikke har noe annet valg enn å ta resultatet av loddtrekningen til etterretning.

31. juli stenges mottaket.

Vil unngå at det skjer igjen

Regiondirektør Tormod Stavenes i UDI mener at en loddtrekning var en akseptabel måte å avgjøre skjebnen til de to mottakene på, men håper det var første og siste gang.

– Dette var ingen ønskesituasjon å komme i, men vi har ikke gjort noe klanderverdig. Lover og regler er fullt opp, men i fremtiden vil vi kanskje se på konkurransegrunnlaget. Vi bør nok gjøre noen endringer, slik at vi slipper å komme i samme situasjon flere ganger, sier Stavenes til Farsunds Avis.

Glede i Farsund

Mottaket i Farsund får nå fortsette i tre år til. 137 asylsøkere får fortsette å bo i Farsund og 5.6 årsverk beholder jobbene sine.

Mottaksleder Neda Domuz er svært lettet og glad over å få fortsette asylmottaket. Saken har vært en stor påkjenning for både beboere og ansatte.

– Det er klart det har vært en påkjenning for personalet å gå i flere uker med uvisshet. Selvfølgelig har også beboerne lurt på hva dette kunne bety for dem, sier Domuz til NRK.no.

– Vi stoler på at UDI har fulgt regelverket i behandlingsprosessen. Det setter kanskje en bismak på det at vi vant etter loddtrekning, men vi må huske på at mottakene kom ut helt likt, sier Domuz.