Får trolig felles strømfaktura

Strømkunder vil trolig fra 2016 få en samlet strømregning på både forbruk og nettleie, helt uavhengig av hvilken strømleverandør de velger.

Strømregning

NVE har også bestemt at det er strømleverandøren og ikke nettselskapet, som skal sende ut strømregningen.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto) / NRK (montasje)

Christian Altmann

Christian Altmann

Foto: Privat
Strømmåling

Agder Energi eier det lokale ledningsnettet og strømmålerne, mens du selv kan velge hvilket selskap du vil kjøpe strømmen av.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det er NVE, Norges Vassdrags- og energidirektorat, som jobbar for at det skal innføres en felles fakturering for strøm og nettselskapene.

Det sier Christian Altmann, kommunikasjonssjef i Agder Energi.

– Det er NVE som har bestemt at det er strømleverandøren som skal fakturere kunden for nettleie også. Forbruk og nettleie - alt kommer på en faktura fra din strømleverandør etter hvert.

Foreløpig er ny felles fakturering ikke endelig vedtatt. Saken skal ut på høring.

Kan miste rabatter

Men Altmann sier det betyr kunder som har fått rabatt på nettleie for elektronisk faktura vil miste den. Ved en felles faktura er det strømleverandøren som må ta stilling til eventuelle rabattordninger.

– Vi forbereder oss på en ordning hvor strømleverandøren din fakturerer deg også for nettleie. Hvis strømleverandøren din mener det er en fordel at du er e-kunde og vil innrømme deg en rabatt for det, så er det strømleverandøren som skal gi deg den rabatten og ikke nettselskapet, sier han.

Forskjell nettselskap og strømleverandør

Ledningsnettet og strømmåleren eies av det lokale nettselskapet, og nettleien er betalingen til nettselskapet for å få transportert strøm gjennom ledningsnettet. Selve strømmen er det imidlertid en strømleverandør som leverer.

Mange steder i Norge har nettselskapene og strømleverandørene samme navn. De er likevel adskilte selskaper som leverer to helt forskjellige tjenester.

På Sørlandet er det Agder Energi Nett som er nettleverandøren, mens LOS er kraftleverandøren.