NRK Meny
Normal

Får feire jul i eget hus

I dag begynner oppryddingsarbeidet i Høgåsveien i Flekkefjord. Mandag falt en støttemur ut og 19 personer ble evakuert på grunn av ras. Snart kan familien Rødland/Egeland flytte hjem.

Sveinung Egeland, kona og barna foran huset

Familien Rødland/Egeland i Flekkefjord kan feire jul i eget hus.

Foto: Lars Eie / NRK

En støttemur på flere meter brøyt sammen mandag og masser raste mot huset til familien Rødland/Egeland. Fem personer måtte rømme huset midt på natta. Men nå ser det ut som om de kan feire jul i hjemmet og ikke på hotell.

– Vi har fått avklart hva som må gjøres. Vi må fjerne løsmasse og sikre resten av muren, så kan vi flytte inn i huset igjen, forteller Sveinung Egeland til NRK.

Gledelig jul

Egeland mener det var en glad avklaring de fikk etter at eksperter har undersøkt rasområdet.

– Vi hadde ikke lyst til å sitte på hotell eller i en annen leilighet i to uker. Så vi er glade for at vi kan feire i huset.

Huset har fått skader på en vegg. Det er sprekker og en bjelke har forflyttet seg. Nå må familien legge en presenning over veggen slik at det ikke renner inn vann. Så over nyttår begynner de omfattende reparasjonene på huset.

Ras i Flekkefjord

Først må massen fjernes og murens sikres. Så kan familien flytte hjem igjen.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

– En takstmann har sett på skadene og de sprekkene som er i veggen er ikke farlig for reisverket, så vi kan bo der til over nyttår, forteller Egeland.

– Ingen katastrofe

Saken har vært en belastning for familien, men Egeland er klar på at dette ikke er en katastrofe sammenlignet med andre hendelser i verden.

– Det er ikke en voldsom belastning, men det er kjedelig. Vi har vært heldige og kan bo hos venner eller på hotell. Det har skjedd flere ting rundt om i verden som er langt verre enn det vi har vært utsatt for. Dette er bare materielle ting, sier Egeland.

Han forteller at en del av den gamle muren er stroppet fast med jekketalje og sikret. Etter det skal det ikke være fare for ras. Men hadde restene av muren på fem til seks meter ikke blitt sikret kunne resten ha rast ut senere. Nå skal entreprenører grave bort en del av massen som ligger ovenfor huset til Egeland/Rødland og sikre det slik at det ikke kan rase ned.

Og for familien blir det godt å kunne bo i huset igjen. Sannsynligvis kan familien flytte inn i dag eller i morgen. Men i alle fall før jul.