NRK Meny
Normal

Får den endelige kokaindommen

Den narkodømte sørlandskvinna i Ecuador får trolig den endelige dommen torsdag.

Rita Grimestad

Rita Grimestad ble pågrepet 28. februar 2014 på flyplassen i Quito i Ecuador med tre kilo kokain. Hun har forklart at hun trodde hun fraktet dokumenter for kjæresten og nekter straffskyld.

Foto: Maren Kateraas

Kvinnas norske advokat bekrefter overfor NRK at rettssaken starter i Ecuador torsdag klokka 09.30 lokal tid. Da skal den øverste rettsinstansen i landet behandle den 51 år gamle sørlandskvinnas anke.

Rita Grimestad ble i fjor høst dømt til ti års fengsel for å ha smuglet nær tre kilo kokain. Denne dommen ble opprettholdt i februar i år da ankesaken gikk for retten.

Den andre anken til landets høyesterett har blitt utsatt flere ganger. Nå er det eventuelle saksbehandlingsfeil som skal vurderes.

Kort varsel

Sønnen hennes, Endre Ulstrup, er glad for at de snart vil få en endelig avklaring i rettssystemet.

– Jeg er veldig glad for at det kommer en dato nå. Jeg fryktet at det ikke ble noe før til høsten. Men jeg er ikke fornøyd med at vi fikk beskjed så kort tid i forveien. Jeg og min tante hadde pratet om å reise ned, men det blir vanskelig på så kort varsel, sier Ulstrup.

Går og venter

Sønnen sier det har vært tungt å gå og vente på en avslutning. Han har blitt skuffet over utfallet i de to første rettsinstansene, og har ikke den helt store troa, men sier han selvfølgelig er spent.

– Nå er det siste rettsinstans. Det som skjer nå, det er det som blir stående. Uansett hvor svart det ser ut, har man alltid et håp om at ting skal løse seg, sier Ulstrup.

Går opp og ned

Siden Ulstrup var på besøk i Ecuador i oktober har han bare snakket med mora i til sammen fem minutter. Det meste av kommunikasjon må gå via brev, noe som er tungvint siden det kan ta en måned fra hans skriver til mora får brevene.

Nå er det tre uker siden han snakket med henne sist.

– Da hadde hun det etter forholdene greit, men det går veldig mye opp og ned.