Hopp til innhold

Får bli i Norge etter 12 år lang kamp

Familien Tunc i Lillesand har fått opphold i Norge etter en årelang kamp. Familien er den som har bodd lengst som asylsøkere med uavklart framtid i Norge.

Jasmin Tunc

Jasmin Tunc og hennes fire søsken får nå opphold i Norge. De har levd i frykt for å bli sendt ut til et land som ville ha vær fremmed for dem.

Foto: Anne Torhild Nilsen

Familien på seks fikk vite at de har fått oppholdstillatelse ved en tilfeldighet.

– De søkte om nye id-papirer, men fikk beskjed om at det kunne de ikke få siden de har fått opphold, sier støttespiller for familien Petter Toldnæs.

Vedtaket fra Utlendingsnemnda er ventet i posten til familiens advokat fredag.

Jasmin Tunc

Jasmin Tunc og familien hennes får opphold i Lillesand.

Foto: Arne Raanaas / NRK
Kathrine Bjørnholm, Maria Mahmood, Jasmin Tunc og Tatjana Byberg.

Arkivfoto fra 2011. Venninnene er viktige støttespillere for Jasmin. Fra venstre: Kathrine Bjørnholm, Maria Mahmood, Jasmin Tunc og Tatjana Byberg.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Jeg lurte på om beskjeden kanskje var til en annen familie. Vi er nesten i sjokk, sier Jasmin Tunc (18) til Agderposten.

Lang kamp

Vedtaket gjelder midlertidig opphold for ett år.

– De fleste som får det, får til slutt også varig opphold, sier Toldnæs. Venstre-politikeren er med i en støttegruppe for familien i Lillesand.

De har benyttet alle klagemuligheter, og til slutt rettsapparatet for å få opphold i Norge. Det yngste barnet i familien har aldri bodd i noe annet land enn Norge, og deres store spørsmål og usikkerhet har vært hvor de skulle sendes hvis de måtte forlate Norge.

Foreldrene til de fem barna er opprinnelig flyktninger fra Libanon, men norske myndigheter mener de er tyrkiske borgere. Noen av barna er født i Norge og noen i Tyskland.

– Det er virkelig gledelig at det endelig kom noe som ligner et punktum. Det er svært tøft for en familie å leve under et slikt press i så mange år, sier Toldnæs.

Familien har tidligere vært forsøkt returnert til Tyrkia, men tyrkiske myndigheter ville ikke ta imot dem, og de ble returnert tilbake til Norge.

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) skriver på sin nettside at dette er den familien som har vært lengst i Norge, av rundt 170 familier i samme situasjon.

Uten rettigheter

En del av familiens problem har vært at de har levd i Norge uten rett til helsehjelp og skolegang med høyere utdanning. Det til tross for både jobb og inntekt.

Jasmin Tunc (18) kom til Norge som 6-åring, og har tidligere sagt at hun ikke kan ikke huske annet enn et liv med stor usikkerhet.

Hun har gått på videregående skole, men har vært svært bekymret for å få plass på universitet, som hun formelt ikke kunne som asylsøker.

– Jeg har lyst til å bli advokat og jobbe med asylsaker, fordi jeg har opplevde det og kommer til å skjønne dem best, har hun uttalt.

– Hun er russ denne våren, så dette vedtaket traff godt i forhold til det, sier Toldnæs og legger til:

– De er godt integrert. Dette er en ressurssterk familie, som kan bidra i samfunnet på alle mulige måter.

Jasmin Tunc har engasjert seg i saken til barn som lever lenge uten avklaring i Norge. Hun frontet blant annet Nansenpass-kampanjen for papirløse. Hun var nominert til ‘Årets forbilde 2014’ for sin innsats av Foreningen av tolvte januar.

Se tv-reportasje med Jasmin Tunc fra høsten 2011

Jasmin Tunc er et av de barna som har levd lengst i Norge på et asylmottak. I ni år har foreldrene hennes prøvd å få opphold i Norge

Jasmin Tunc er et av de barna som har levd lengst i Norge på et asylmottak. I ni år har foreldrene hennes prøvd å få opphold i Norge

.