Første dagslys på århundrer

På utgravningens siste dag fant arkeologene et av sine flotteste funn under Torvet i Kristiansand. I en grav har de funnet to små statuer.

Spennende gravfunn

Det dukket opp spennende funn under utgravningene i dag.

– Vi har gravd opp en liten statue av et hode. Det er litt vanskelig å si hva det er laget av, men det er metall av noe slag. Vi fant også et hode i går i samme grav. Det kan se ut som at det er ett i hodeenden og ett på siden. Det blir veldig spennende å fortsette, sier fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen i Vest-Agder.

Arkeologene har siden begynnelsen av september gravd fram flere graver under Torvet der det nye parkeringshuset i Kristiansand skal bygges. De har også tidligere gjort spesielle funn, men dette er et av de fineste, mener Willumsen.

Fint funn

– Det er to veldig små statuer. Det kan se ut som vinger som stikker ut bak det ene hodet som ligger i hodeenden av grava. Dette må sies å være et av de fineste funnene vi har gjort til nå.

De to figurene er rundt seks til åtte centimeter i diameter. Willumsen tror graven er fra 1600-tallet eller begynnelsen av 1700-tallet.

– Vi har ikke gravd dem helt fram ennå. Det er veldig spennende og det er morsomt å se at det dukker opp mer.

Typisk siste dag

– Det er siste dag i felt, og det er litt typisk at da kommer de flotte funnene. Man har litt dårligere tid og så vips har man et fantastisk funn man må bruke enda litt tid på.

– Er det aktuelt å fortsette utgravingene noen dager til?

– Vi må nok prøve å gjøre oss ferdige i dag, men vi får se hva som dukker opp.