NRK Meny
Normal

Fant skjell med virus i Aust-Agder

Havforsker Torjan Bodvin ved Flødevigen forskningsstasjon har funnet herpessmittede østers også i Aust-Agder. Viruset førte til stor dødelighet på stillehavsøsters på Østlandet i september, og nå er viruset også funnet i skjell på Sørlandet.

Torjan Bodwin østers to

Havforsker Torjan Bodvin har funnet virus i skjell på Sørlandet.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Havforskeren har vært helt sentral i arbeidet med å finne ut årsaken til dødeligheten, og like før helga var konklusjonen klar - epidemien skyldes et herpesvirus som ikke er funnet her til lands før.

Smitta skjell i Tvedestrand

Forskeren har tatt prøver av skjell flere steder i Aust-Agder, bl.a. i Hovekilen i Arendal, men han har til nå kun funnet virus i skjell i Kvastadkilen i Tvedestrand.

– Stillehavsøsters i dette området har påvist herpesvirus, men i motsetning til det vi har sett på Østlandet, har vi ikke funnet døde skjell på Sørlandet, sier Bodvin.

Han tror forklaringen ligger i at skjellene i Aust-Agder har hatt bedre motstandsdyktighet, og noe kaldere vann enn det en fant lengre østover.

– Skjellene som er døde, har vært i en svært sårbar situasjon i forbindelse med gyting.

Torjan Bodvin

Havforskeren undersøker Stillehavsøsters.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Se også: Skal kartlegge østersdøden

– Liker ikke funnene

Til nå er kun viruset funnet påvist i fremmedarten Stillehavsøsters, og man skulle nesten tror at forskerne er glade for at nettopp denne skjeltypen rammes. Men snarere tvert om.

– Vi er ikke spesielt begeistret for å ha et illsint virus i strandsonen, sier forsker Torjan Bodvin til NRK.no.

For i andre land er viruset også påvist i andre skjelltyper, blant annet i Flatøsters, og det er nettopp dette som bekymrer ekspertene.

Han understreker at dette herpesviruset ikke er smittsomt for mennesker.

– Kommer du hjem med herpes så kan du i hvert fall ikke skylde på skjellene, fleiper havforskeren.

Les også: Fremmede arter sprer seg