Fant såpe fra familiens bombede fabrikk ved asylmottaket

Familien Jabri fra Syria flyktet til Norge etter å ha mistet både hjemmet og fabrikken de eide i hjemlandet. På flyktningmottaket i Søgne fant de en bit av det de hadde mistet.

Familien Jabri fra Aleppo i Syria flyktet til Søgne etter at den familieeide såpefabrikken var blitt ødelagt av krigen. Lite ante de om at de ville finne igjen sin egen historie i en interiørbutikk i sørlandsbygda.

Familien Jabri fra Aleppo i Syria er i ferd med å finne seg til rette på flyktningmottaket i Søgne i Vest-Agder. Dit kom de for en drøy uke siden.

To dager etter at de kom til mottaket, fikk de vite at såpe fra familiens utbombede fabrikk i Aleppo, var å finne i sørlandsbygda.

Da jeg møtte Mohammad på Åros, spurte jeg hvor han var fra. Da han sa at han var fra Aleppo, fortalte jeg at jeg hadde såpe fra Aleppo hjemme i dusjen, sier Kristine Løite.

Hun jobber som frivillig på mottaket.

En fantastisk følelse

Såpe fra Syria

Såpen fra Aleppo minner familien Jabri om alt som har blitt ødelagt i hjemlandet.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Såpen fra Aleppo var kjøpt i interiørbutikken «Annas Rom» i Søgne. Butikken ligger knappe to kilometer fra flyktningmottaket der familien er innlosjert.

– De som jobbet i butikken anbefalte denne såpen. Den er laget med masse god oliven. På undersiden stod det at den var laget i Aleppo i Syria, forteller Løite.

Såpefabrikken der såpen er laget ble bombet og ligger nå i grus, akkurat som det meste annet i hjembyen til familien Jabri.

Det lille såpestykket fra interiørbutikken, minner familien fra Syria om den 800 år gamle familiehistorien som brått ble ødelagt og at familiens levebrød er borte.

Likevel er familien takknemlig for såpestykket Løite har tatt med til flyktningmottaket.

– Å få en såpe fra vår egen fabrikk her i Norge, er en fantastisk følelse. Dette er vår såpe fra Aleppo, sier Muhammad.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO Residents and Civil Defence members look for survivors at a damaged site after what activists said was a barrel bomb dropped by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad and hit a school and a residential building

I byen Aleppo der familien Jabri kommer fra, ligger det meste i ruiner.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

Nytt håp

Gjensynet med såpestykket har gitt familien håp om en bedre fremtid.

– Da min far fikk se såpen, begynte han å tenke på at vi kan starte helt på nytt. Vi kan lage såpe her i Norge, sier Muhammad.

Om tankene om en såpefabikk i Norge blir en realitet, er det mulig at det om noen år står «Made in Søgne» på undersiden av såpestykkene i interiørbutikken i Søgne.

Familien Jabri fra Syria

Familien Jabri håper på en bedre fremtid i Norge.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK