Fant menneskekjeve på strand

Elin Gausdal Westin trodde ikke sine egne øyne da hun så menneskekjeven i vannkanten på stranda i Kristiansand.

Fant Menneskekjeve på strand

Denne menneskekjeven ble funnet på en strand i Kristiansand i helga.

Foto: Elin Gausdal Westin

Tobarnsmoren var på lørdagstur med familien på Justvik i Kristiansand da hun oppdaget menneskekjeven.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

– Jeg var på jakt etter noen steiner som barna kunne kaste i vannet da jeg oppdaget tennene, sier Elin Gausdal Westin til NRK.

Hun innrømmer at funnet satt en støkk i henne.

– Det er jo fryktelig ekkelt. Jeg fikk et skikkelig sug i magen.

Mest sannsynlig levninger fra gammel kirkegård

33-åringen kontaktet politiet som sendte en politipatrulje til stedet etter at tobarnsmoren hadde overbevist dem om at det ikke var en dyrekjeve.

Fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen sier til Fædrelandsvennen at hun tror menneskekjeven stammer fra utgravningene i forbindelse med det nye parkeringshuset på Torvet i Kristiansand.

– Dette er nok levninger fra den gamle kirkegården på Torvet, sier Willumsen til avisa.

Kirkegården var i bruk fra midten av 1600-tallet til midten av 1800-tallet.

Sanden fra utgravningene er flyttet til flere strender rundt om i byen. Blant annet til Bystranda i Kristiansand og Dyreparkens nye strand.

Parkeringshus Torvet

Her på Torvet i Kristiansand har det vært store utgravninger i forbindelse med parkeringshuset som skal ligge under bakken. Mellom 1650 og 1850 var det kirkegård på Torvet. Det er sanden fra den som nå brukes til strender i byen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Ekkelt å tenke på

Elin Gausdal Westin tror også menneskekjeven stammer fra utgravningene, men tror det må være fra en ung person fordi tennene er såpass fine.

– Uansett synes jeg det er veldig ekkelt å tenke på. De burde kanskje sjekke sanden litt bedre før de sprer den ut, sier hun.

– Hvordan har barna dine reagert?

– Dattera mi på syv år fikk ikke sove natten etter fordi hun synes det var så ekkelt, men guttungen på tre år synes det var veldig spennende. Spesielt da politiet kom, ler tobarnsmoren.

Utgravninger på torvet i Kristiansand.

ARKIV FRA 11. SEPTEMBER 2015: Det første skjelettet er gravd fram på torvet i Kristiansand. Utgravingen på det gamle gravstedet skjer med fullt innsyn.