NRK Meny
Normal

Fant lakselus på sjøørret

Mikal Smeplass ble bekymret da han oppdaget lakselus på en sjøørret ved Årosstranda i Søgne. Det er uvanlig med mange lus, men så langt ikke et problem på Sørlandet.

Sjøørret med lakselus

De små svarte lakselusene spiser hud og blod fra fisken de sitter på. Denne fisken ble fanget ved Årosstranda i Søgne.

Foto: Mikal Smeplass

Lakselus er et stort problem flere steder på Vestlandet og oppover langs norskekysten, og settes ofte i sammenheng med nærliggende oppdrettsanlegg.

Mikal Smeplass

Mikal Smeplass har vært hobbyfisker lenge, men har ikke opplevd å få fisk med lakselus i saltvann. Dette bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: privat

Siden Årosstranda i Søgne ligger langt unna oppdrettsanlegg, ble Mikal Smeplass bekymret da han tidligere denne uka fisket en sjøørret med mange lakselus.

– Jeg fikk en sjøørret som jeg telte minst ti lus på, sier Smeplass.

Fisken sprellet seg løs, men Smeplass rakk å ta bilde av den først. Han har fisket mye, men ikke opplevd så mye lus på en fisk.

– Jeg har fått lus på fisk i elv, men aldri opplevd det i sjøen, sier han.

Små fisker kan slite

– Lus er ikke et problem for de store voksne sjøørretene. Lusene faller nemlig av når fisken kommer tilbake til ferskvann, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen i Arendal, Even Moland.

Even Moland

Seniorforsker Even Moland har funnet en eller ingen lakselus på de kontrollerte fiskene i Sandnesfjorden i Tvedestrand.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Han sier mindre og yngre fisk lever farligere med mange lus. Fisken lever i saltvann for å fete seg opp, men dør underveis fordi lusene spiser opp huden. Dermed kommer den seg ikke tilbake til elvene for å gyte.

Mye lakselus pleier derimot å være uvanlig på Sørlandet. Prøver fra fjorden i Tvedestrand viser fisk som enten har en eller ingen lus.

Likevel kan det komme lakselus på all slags laksefisk.

– Fisken i Søgne kan ha hatt næringsvandringer i Nordsjøen, sier Moland.

sjøørret med lakselus

Sjøørreten plasket tilbake i havet, men hadde lakselus som satt fast på ryggen-

Foto: Mikal Smeplass

Ikke problem på Sørlandet

Havforskningsinstituttet nasjonalt kan fortelle at Smeplass' funn ikke er noe å bekymre seg over. De sier det ikke er et problem med mye lakselus i Sør-Norge.

– Fem til ti lus per fisk på denne tiden er helt normalt, også i områder uten fiskeoppdrett, sier Bjørn Olav Kvamme, leder på faggruppen for fiskehelse.

Bjørn Olav Kvamme

Bjørn Olav Kvamme er leder for faggruppen for fiskehelse hos Havforskningsinstituttet i Bergen.

Foto: Privat

Han sier man også kan finne enkeltfisk med høye infeksjoner av lus, og noen fisk helt uten lus.

Havforskningsinstituttet regner østre del av Sørlandet som en kontrollsone for normal vekst av lakselus. Prøvene fra Tvedestrand og prøver fra Kilefjorden ved Kragerø, publisert i en rapport tidligere i sommer, viste at de kontrollerte fiskene i år hadde under 0,1 lus per gram kroppsvekt av fisken.

– Når man kommer over 0,1 gram lus per fisk vil man se noen fysiologiske effekter, og kommer man over 0,3 gram vil man se store effekter og dødelighet på fisken, sier Kvamme.