NRK Meny
Normal

Famling ble musikk

Å lage musikk med instrumenter man ikke kan spille på, er ikke noe hinder for gruppa «Famlende Forsøk» fra Arendal. I 35 år har de famlet seg fram til sin egen spesielle musikk.

Famlende Forsøk

I dag har gruppa Famlende Forsøk fire medlemmer: Robert Ommundsen, Cato Langnes, Dave Jørgensen og Hans Petter Christensen.

Gruppa består av Dave Jørgensen, Robert Ommundsen, Hans Petter Christensen og Cato Langenes som alle er godt voksne. Gjennomsnittsalderen i gruppa er 57 år.

– Jeg vokste opp med psykedelia. Det var den musikken jeg hadde lyst til å spille, men det virket altfor vanskelig. Så kom 70-tallet med prog-musikken, og det var enda vanskeligere. Først da punken kom med tre akkorder, skjønte vi at vi også kunne få til noe, sier Dave.

– Et «eksperimentelt støy-poesi-psykedelia-cut-up-avantgarde-band»

Dave Jørgensen og Robert Ommundsen var gode venner som likte den samme musikken. De eksperimenterte med lyder og spolebånd som gikk bakover. I 1981 startet de gruppa «Famlende Forsøk». Året etter ble Hans Petter Christensen også med.

Famlende Forsøk har gitt ut over ti album. Det siste ble sluppet 4. mai i år på Henie Onstad Kunstsenters eget plateselskap Prisma Records. Plateselskapet beskriver gruppa som et norsk eksperimentelt støy-poesi-psychedelia-cut-up-avantgarde-band.

– Noen særinger

Dave plasserer musikken innen for post-punk-sjangeren, en musikkart som oppstod etter punk-revolusjonen på 70-tallet. Gruppa skilte seg ut i nærmiljøet.

– Jeg tror folk syntes at vi var noen raringer og at vi var for ukritiske. Vi ga ut musikk hvor vi hadde brukt instrumenter vi ikke kunne spille på, sier Dave.

Instrumentparken og spilleferdighetene har vokst med tiden.

– Vi hiver oss på de fleste instrumentene uten noen særlige begrensninger og selv om vi ikke behersker dem så godt, sier Hans Petter.

– Deppa tekster

Robert er poeten i gruppa og den som skriver tekstene. Han er også den som snakker på låtene som slett ikke er positive.

– På 80-tallet skulle tekstene være deprimerende, så da skrev jeg mange negative tekster, sier han.

Tekstforfatteren har imidlertid fått noen begrensninger.

– Det er visse ting han ikke får skrive for mye om. Det har vært veldig mange låter om Børre Knutsen for eksempel. Han får han ikke lov til å skrive noe mer om, sier Dave.

Famlende Forsøk holder fremdeles konserter. Mange av dem som kommer for å høre på, er trofaste tilhengere.