Falske negler tar over for legemidler

Salg av falske negler, briller og barneflasker er blitt viktigere for apotekene enn å gi ut legemidler. Farmasøyter over hele landet frykter nå kunnskapstap i apotekbransjen.

 Bente Hedding

Farmasøyt Bente Hedding jobber ved et av Norges eldste apotek, Elefantapoteket i Kristiansand. Hun viser fram hylla med negleprodukter.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Vi opplever økende murring blant våre medlemmer, som synes vi nærmer oss smertegrensa nå. Vi ønsker jo mer satsing på fag.

Det sier leder i Norges Farmaceutiske Forening Tove Ytterbø.

Legemidler på resept gir ikke nok inntekter og derfor må apotekene konkurrere om kundene med kosmetikk, slankemat og fitnessprodukter.

Tove Ytterbø

– Bransjen må fokusere på balanse mellom salg for å overleve og å holde på kunnskapen til våre medlemmer, sier leder i Norges Farmaceutiske Forening, Tove Ytterbø.

Foto: farmaceutene.no

– Når legemiddelprisene er så lav i Norge, må apotekene få inn inntjening på andre områder, men det er viktig å finne en balanse mellom salg og fag, sier Ytterbø.

Falske negler foran medisin

Endringen av apotekloven fra 1. mars 2001 ga flere konsekvenser. Blant annet etablering av apotekkjeder med flere produkter, lengre åpningstider og flere apotek landet over.

Elefantapoteket i Kristiansand, et av landets eldste etablert i 1651, har utvidet repertoaret av varer betydelig. I dag får du kjøpt blant annet falske negler ved apoteket, noe man absolutt ikke trenger å være farmasøyt for å selge.

– Når vi ikke tjener nok på legemidler, må vi ta igjen på andre ting. Men jeg skulle ønske det var annerledes, sier farmasøyt Bente Hedding ved Vitus apotek Elefanten til NRK.no.

Hedding sier de ansatte lo godt da apoteket begynte å selge falske negler.

Hvor mye av din farmasøytiske kompetanse bruker du nå i forhold til for 20 år siden?

– Man benytter den samme kunnskapen, men på en annen måte, svarer Hedding.

Hedding helseprodukter

Farmasøyt Bente Hedding ved hyllene med helseprodukter.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Mindre faglig fokus

Apotekene konkurrerer om å overleve, de er blitt butikker, og legemidlene står bakerst.

Det har fått farmasøyter landet over til å reagere.

– Vi har hatt en arbeidsmiljøundersøkelse som viser at med alle disse produktene så kan det være en fare for at faglig fokus blir mindre, sier Tove Ytterbø.

– Hva innebærer det?

– At farmasøytene må konsentrere seg mer om å selge andre produkter enn legemidler som er apotekets kjernekompetanse, understreker Ytterbø.

Hun mener imidlertid at det er lyspunkter.

– Apotekforeningen og de store kjedene satser i fellesskap på faglig aktivitet. En periode så det ut som om de kun var opptatt av handelsvarene sine, sier Ytterbø.