NRK Meny
Normal

Faller utenfor arbeidslivet

Arbeidsmarkedsetaten NAV får kritikk fra unge mandalitter som faller utenfor arbeidslivet.

Arbeidsmarkedsetaten NAV får kritikk i en ny rapport om levekår i Mandal.

Rapporten tar for seg situasjonen til unge som faller utenfor arbeidslivet, og viser at NAV-etatene ikke følger opp den enkeltes behov.

For to år siden slo en undersøkelse fast at det i Mandal er 400 under 30 år som faller utenfor arbeidslivet.

Klarer ikke å følge opp

Nå har Agderforskning undersøkt situasjonen for 17 av dem, ti kvinner og sju menn mellom 17 og 29 år. Og rapporten viser at den nye etaten for arbeidsmarkeed og trygd, NAV , ikke klarer å følge dem opp godt nok.

Rot, bytting av saksbehandlere og manglende tilbakemeldinger er noe av kritikken fra de unge.

Ordfører Åse Lill Kimestad har selv vært i referansegruppa til undersøkelsen. Hun sier at når NAV's i utgangspunktet krever stor egeninnsats fra arbeidssøkerne, så fungerer ikke det for alle.

Venner foran jobb

Så er spørsmålet om det nye NAV-systemet ikke er godt nok, eller om det er medarbeiderne i Mandal som ikke har gjort god nok jobb.

Denne undersøkelsen viser at Mandal er en gjennomsnittlig sørlandskommune, som i likhet med de andre kommmunene i Agderfylkene ligger godt over landsgjennomsnittet i blant annet uføre. I følge ordfører Åse Lille Kimestad viser det seg også at mange unge som har problemer med å få vanlig jobb, prioriterer det å bo i Mandal og ha venner og familie rundt seg, høyere enn det å få seg fast arbeid.