NRK Meny
Normal

- Han burde fått betalt

Knut Sand Bakken burde fått lønn av politiet for å gjøre jobben deres, mener politikritiker.

Knut Sand Bakken

Knut Sand Bakken pågrep tyven som ville stjele medikamenter fra kontoret hans. Nå må han ut med 10 000 kroner for å ha vært for hardhendt med tyven.

Foto: Svein L¿vland

Lege Knut Sand Bakken i Flekkefjord har fått 10 000 kroner i bot etter at han pågrep en innbruddstyv.

Sand Bakken la innbruddstyven i bakken og ventet på at politiet skulle komme. Nå er han ilagt en bot på 10 000 kroner for å selv ha fakket tyven, skriver avisa Agder.

Sigmund Kroslid
Foto: Svein Sundsdal / NRK

At legen får bot for å holde tyven nede mens han ventet på politiet er latterlig, mener tidligere ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid, som har vært en av de sterkeste kritikerne til den nye politireformen.

- Legen burde ikke bare ha latt være å betale boten. Han burde faktisk fått betaling for å utføre polities jobb, sier Kroslid.

- Vi opplever gang på gang at politiets utrykningstid er veldig lang og at legen her selv har grepet inn forsvarer jeg fullt ut.

- Jeg er blitt skurken

- Jeg føler nå at jeg er blitt stemplet som skurken i stedet for innbruddstyven. Jeg opplever dette som vanskelig, men som lege blir det feil av meg å kverulere med politiet og jeg har derfor betalt bota, sier Sand Bakken i en kommentar til NRK.

Mer vil han ikke si om saken.

Måtte vente 50 minutter

Episoden skjedde 2. januar, da Sand Bakken kom på jobb og oppdaget at ei kvinne var i ferd med å stjele store mengder legeutstyr fra kontoret.

Sand Bakken varslet politiet, men fikk beskjed om at politistasjonen ikke var bemannet på det tidspunktet.

Jeg føler nå at jeg er blitt stemplet som skurken i stedet for innbruddstyven.

Knut Sand Bakken

Politiet sa det likevel skulle komme, men legen måtte vente i nær 50 minutter før politiet kunne ta hånd om den kvinnelige tyven.

Hjelp til å fylle posen

Sand Bakken er nå ilagt bot for legemsfornærmelse, fordi han blant annet skal ha sparket kvinna da hun lå nede.

- Sand Bakken var etter vår oppfatning for hard i sin fremgangsmåte og han er nå ilagt et forelegg på 10 000 kroner for legemsfornærmelse, sier politiadvokat Terje Skaar i Agder politidistrikt til avisa Agder.

- På hvilket grunnlag mener dere at Sand Bakken gikk for langt?

- Han rev kvinna i håret, tok kvelertak på henne og stakk en finger inn i nakken på henne. Han sparket henne også da hun lå nede. Dette oppfatter vi som et overtramp, sier Skaar.

Jeg skrek og hoppet på henne. Jeg følte meg som en skikkelig cowboy. Da jeg hev meg over henne ble det et basketak, der hun sparket, slo og bet.

Knut Sand Bakken til Agder

Da det i midten av januar ble innledet politietterforskning av legen for bruk av vold mot tyven, sa Sand Bakken til avisa at han følte at det ikke lenger er noen vits i å ringe politiet, dersom tyven er den som skal ha høyest status.

- Da må vi jo heller være behjelpelig med å fylle plastposten med tyvgods, sa Sand Bakken oppgitt.

Nå har han betalt bota og ønsker altså ikke å komme med noen ytterligere kommentar.

Elendig politidekning

Kristen Munksgaard

Redaktør Kristen Munksgaard i Flekkefjord-avisa Agder mener det strider mot folks rettsfølelse at legen får bot for å fakke en tyv.

Foto: NRK

På lederplass skriver avisa at politibemanningen er skandaløst dårlig, og at legen gjorde rett i å forsvare sin eiendom.

"Hadde noe lignende skjedd for 10 år siden, ville politipatruljen i Flekkefjord ha vært der på minutter. Men ettersom den nye politiordningen har ført til skandaløst dårlig bemanning, valgte Knut Sand Bakken å holde tyven fast inntil politiet kom", skriver redaktør Kristen Munksgaard.

- Han kommer til sitt kontor, ser at det er en innbruddstyv der og holder denne tyven fast inntil politiet kommer - noe som tar 50 minutter. Hva som har skjedd på dette legekontoret av brutalitet, det vet ikke jeg, men at legen ønsker å forsvare seg og sitt, det forstår jeg, sier Munksgaard til NRK.

- Jeg føler nå at jeg er blitt stemplet som skurken i stedet for innbruddstyven. Jeg opplever dette som vanskelig, men som lege blir det feil av meg å kverulere med politiet og jeg har derfor betalt bota, sier Sand Bakken i en kommentar til NRK.