Siste hilsen fra politibilen

Kamp-tolk Faizullah Muradi (22) fra Afghanistan ble arrestert på Sørlandet natt til tirsdag. Ferden gikk med politibil til første fly. Hør hans bønn fra baksetet.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

FRA POLITIBILEN: Trass i lang kamp og mange støttespillere fikk Faizullah Muradi (22) ikke behandlet sin asyl-søknad i Norge. Strids-tolken kom med denne hilsenen på vei til flyet.

– Jeg vil takke alle mine støttespillere. Og be dere fortsette kampen, sier 22-åringen i en video fra politibilen.

Se hele pågripelsen på video lenger nede i artikkelen!

Han fikk drapstrusler etter å ha kjempet side om side med norske soldater i Afghanistan.

På gata i Italia

Andre strids-tolker med liknende krigserfaring har fått opphold i Norge. Det gjaldt ikke 22 år gamle Faizullah Muradi, som ble hentet på privat adresse i Mandal natt til tirsdag.

Tirsdag formiddag var han tilbake i Italia, hvor norske myndigheter mener hans asylsøknad hører hjemme.

– Det er frustrerende og jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg hadde ikke fortjent dette, sier Muradi på telefon fra Roma tirsdag ettermiddag.

Få timer tidligere la seg han for å sove i en leilighet i Mandal. Han sier politimennene var vennlige og bare gjorde jobben sin.

– Men akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er veldig redd. Det kan godt hende jeg havner på gata i natt, sier 22-åringen.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

NATT-AKSJON: Pågripelsen i Mandal skjedde uten dramatikk og politifolkene får skryt for vennlig oppførsel. En kamerat filmet hendelsen.

De siste dagene har han bodd hjemme hos Morten Ekeland i Mandal, som er talsmann for den lokale støttegruppa.

– Vi var forberedt på at noe slikt kunne skje, men samtidig var det et sjokk for oss når politiet kommer midt på natta, sier Ekeland.

NOAS kritisk

FN- og Nato-veteraner. Biskopene i Agder og Rogaland. Amnesty. Norske PEN. Mange har støttet tolken som fikk en kald skulder av Norge.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) gjorde fredag et siste forsøk på å stanse utsendelsen.

Det gikk ikke.

– Norge sier vi har et særlig ansvar for de som har vært i kamp, gjort en nødvendig innsats for de norske styrkene og utsatt seg for fare i ettertid. Vi mener norske myndigheter ikke står ved sitt ord, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Etterlyser politisk signal

Hun mener UDI og Utlendingsnemnda (UNE), som har avvist begjæringer om utsettelse, må få politiske signaler.

– Slike signaler har ikke kommet. Og da har forvaltningen valgt å holde seg strengt formelt til at tolken har oppholdt seg to år i Italia, sier Austenå.

– Men et slikt signal vil skape presedens for mange som i framtiden bistår norske styrker i utlandet?

– Ja, men ved å gå i strid, og involvere seg i konflikter i andre land, påtar norske myndigheter seg ansvar for en rekke personer. Det kan vi ikke komme ifra.

Utlendingsnemnda (UNE) bekrefter over NRK at de mottok en begjæring om utsettelse før helgen. Men det ble ikke vurdert at saken fikk vesentlige, nye opplysninger.