NRK Meny
Normal

Faizullah ble feiret i Mandal

En lykkelig Faizullah Muradi ble torsdag kveld feiret av venner i Mandal, etter at det tidligere på dagen ble klart at den tidligere afghanske kamptolken får oppholdstillatelse i Norge.

En lykkelig Faizullah Muradi ble torsdag kveld feiret av venner i Mandal, etter at det tidligere på dagen ble klart at den tidligere afghanske kamptolken får oppholdstillatelse i Norge.

NETT-TV: Gode venner feiret at Faizullah Muradi får oppholdstillatelse i Norge, etter først å ha blitt nektet.

Feiringen foregikk på sommerrestauranten Stjerna, og leder av støttegruppa for Faizullah, Morten Ekeland, forventet et innsig av gode venner, mye klemming og moro i løpet av kvelden.

– Det er veldig vanskelig å beskrive, men jeg synes det er så deilig at det har gått vår vei, og at vi har fått denne saken igjennom, sier han til NRK like før markeringen skal begynne.

Mange glade mennesker

Faizullah selv kan fortelle om en travel, men fin dag.

– Det har vært mange intervjuer, mange telefoner og mange henvendelser på Facebook. Det betyr jo at mange mennesker er glade for denne store nyheten, inkludert meg, sier han.

– Hvordan har ventetiden vært?

– Det har selvsagt vært veldig frustrerende å vente, men siden jeg kom tilbake fra Italia har jeg vært veldig optimistisk. Jeg forventet faktisk et positivt svar. Så det å være optimist og positiv hjalp meg mye mens jeg ventet.

Faizullah Muradi og Tore Askildsen

Ordfører Tore Askildsen (Krf) og den afghanske kamptolken Faizullah Muradi i hyggelig prat under feiringen av at oppholdstillatelsen er et faktum.

Foto: Leif Dalen / NRK

Vil gå på skole

– Hva er planene framover?

– Jeg ønsker å ta opp studiene mine, og leve et stille og fredelig liv. Her i Mandal, håper jeg.

Også ordfører Tore Askildsen (KrF) tok turen innom festlighetene.

– Jeg har møtt opp her i kveld for å gratulere Faiz, for dette er veldig flott. Vi er utrolig takknemlige for at han får bli, sier han.

Ventet i spenning

– Selvfølgelig skulle det bare mangle, men vi har jo ventet i spenning på at dette skulle bli et faktum, sier han.

– Når det nå har skjedd, er det absolutt verdt å feire og gratulere ham med at han blir en del av vårt lokalsamfunn i mange år framover, sier Askildsen.

Han sier at han tror dette har vært med på å åpne øynene for det han mener er mangler i behandlingen av flyktninger og asylsøkere i det norske systemet.

– Så jeg håper virkelig at dette fører til at IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, red.anm.) og andre som har ansvar, tenker seg om noen ganger til, slik at vi kan få et mer humant system i forhold til asylsøkere og flyktninger, legger han til.

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel: