NRK Meny
Normal

Færre skader har ikke gitt lavere bilforsikringspremie

Antall skader på personbiler er redusert med 9,7 prosent de siste fem årene. Det viser en statistikk fra Norsk Finans. Men forsikringspremiene har ikke blitt tilsvarende redusert.

Ikke nok med bare småbulking

Thor Øystein Olsen i Agder Bilskade fortalte til NRK i forrige uke at firmaet har litt å gjøre, men småbulking er ikke nok for verkstedet.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Nytt teknisk utstyr har gjort bilene mer trafikksikre, sier Jan Erik Fåne – informasjonsdirektør i Finans Norge.

Jan Erik Fåne

Jan Erik Fåne – informasjonsdirektør i Finans Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Bilistene er ikke nødvendigvis blitt flinkere. Men ryggekameraer og sensorer gjør at folk bulker mindre, det blir færre skader.

– Bør ikke dette komme bilistene til gode i form av lavere forsikringspremier?

– Skadene vi ser nå, er mer kostbare enn tidligere. Selv om det totale antall skader har gått ned, har ikke summen på utbetalinger blitt redusert. Komponenter og reservedeler er blitt dyrere. Avansert teknikk gjør at det koster mer å utbedre skader nå enn tidligere, sier Fåne.

Alt fra front-til-front til bulking

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring er ikke sikker på at det er ny teknikk som er årsaken til at det nå er færre skader på personbiler.

Ryggekamera i lastebil

Ryggekamera i lastebil.

– Tallene viser en nedgang i antall skader, men skadene kan være svært omfattende. Statistikken inneholder tall på alt fra front-til-front-ulykker til bulking. Vi må undersøkelse nærmere for å slå fast om det er den nye teknikken som gjør at antall skader blir redusert.

Han er ikke enige i at forsikringspremiene bare øker.

– Noen må betale mer for å forsikre bilen sin. Men mange får billigere forsikring. Utviklingen er ikke lik for alle. For bilistene har en ulik risikoprofil. Men hvis ny teknikk gjør at folk blir flinkere til å unngå skader generelt, må vi se om det skal avtegne seg i prisene. Men det er ikke påvist.

If Frykter tidenes båttyverisesong

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Foto: Nina Eriksen / NRK

– Flere biler kondemneres?

– Er det slik at store skader ikke lenger blir reparert – at biler oftere blir kondemnert – og at det er en av årsakene til at forsikringsutbetalingene øker?

– Det har jeg ikke detaljkunnskap om, sier Berge.

Informasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier at det er et paradoks at antall skader på veiene reduseres – samtidig som tallet på biler i trafikken øker kraftig.

– Statistikken som viser at antall skader har gått ned med 10 prosent, lyver faktisk litt.

Utviklingen har vært enda mer positiv sett i forhold til antall biler som nå kjører på veiene, sier Fåne.