Færre flagger: – Ingen vil betale

Gunnar Adolf Aanesland, eier av Aanesland Fabrikker, kommer fra en stolt rekke av flagg- og flaggstangselgere. Han frykter mindre glede og mer plikt rundt flagging.

Aanesland Fabrikker

Norges største flagg og flaggstang står utenfor Aanesland Fabrikker på Birkeland. Flagget er 60 kvadratmeter.

Foto: Line Haus / NRK

Gunnar-Adolf Aanesland

Alltid blide Gunnar Adolf Aanesland ble merkbart irritert da han snakket om bruk og kast-tendensene rundt flagg.

Foto: Kjell Pedersen/NRK

– Det er færre og færre som flagger. Det henger nok sammen med at man ikke vil ha plikter og ting som henger over seg. Den tiden vi er i nå må vi huske å si at flagging er lystbetont, gøy og skal gi glede.

Flere steder i Norge har det den siste tiden vært mennesker som har reagert på at ikke blir flagget på flaggdagene, hverken av private eller fra offentlig sektor.

– Hadde det kommet en krig, så hadde vi nok sett at folk flagget mer igjen. Det er jo litt trist. Vi vil jo ikke at det skal bli krig, så vi må finne en annen måte å vise nasjonalfølelsen. Finne gleden med å flagge igjen, sier han.

Kvalitet

Aanesland Fabrikker

Det er tonnevis med historie på veggene til familiebedriften. Her er Gunnars bestefar og kong Olav på en messe i Oslo.

Foto: Line Haus / NRK

– Om ikke det er respekten for flagget som er borte, så er det villigheten til å kjøpe et av kvalitet. Så, ja. Vi kjøper egentlig søppel.

Flagg, både små, store og vimpler, kan kvalitetssjekkes på flere måter. Det skal være et tykt stoff, man måler ofte kvalitet etter stoffmengde per kvadratcentimeter.

Om du kan se lys gjennom flagget, er dette av lav kvalitet. Jo bedre stoff, jo lenger holder fargestoffene. Et godt flagg har også solide sømmer rundt kantene.

– Man kan se tvers gjennom de flaggene man kjøper til ei krone. Og flaggstengene man kjøper billig fra Kina bråker noe voldsomt for naboene. Klart vi trenger bedre kvalitet i alle ledd for å gjøre det stas å flagge igjen.

Tips og huskeregler

Aanesland Fabrikker

Noen av kundene til trefabrikken er Kaptein Sabeltann, kongefamilien og vinter-OL i 1994.

Foto: Line Haus / NRK

Noen regler finnes det. Proporsjoner, tidspunkter og lignende.

Likevel er Birkeland-mannen opptatt av at du ikke skal være redd for å dra på hyttetur og la flagget være oppe en dag for mye. Så rigide kan vi ikke være, sier han.

Det er flere tiltak du kan ta for å gjøre flaggingen til mindre pes, ifølge Aanesland.

  1. Kjøp trestang om du eller naboene dine er lydvare. Disse gir minst klaskelyd.
  2. Brett flagget, ikke rull det. Det ser finere ut, tar mindre plass, og fargene holder seg bedre.
  3. Knytt riktig. Bruk pålestikk og fest flagget i kroker. Disse krokene følger med nye flagg, og kan kjøpes lett om du ikke har det.
  4. Pass på at du kjøper i riktige proporsjoner, flagget skal være 1/3 av stangens lengde.
  5. Vent til flagget er tørt før du pakker det ned. Når det pakkes ned skal kun det røde synes.
  6. Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires ned ved solnedgang. Det viktigste å huske på er at det ikke skal ned senere enn 21.00.