Hopp til innhold

Styrer mot laveste dødstall på 71 år

Lenge lå 2019 an til å bli et ulykkespreget år i trafikken. Etter en markant nedgang i antall dødsulykker i sommer kan det likevel bli året med færrest trafikkdrepte siden 1947.

Ulykke med brannbil Kvinesdal

Blomster lagt ned på ulykkesstedet hvor brannmann Frank Oddvar Thoresen omkom 14. juli i år.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Sommermånedene er statistisk sett preget av en stor andel trafikkdrepte. Denne sommeren har imidlertid vært stikk motsatt.

I løpet av juni og juli har 14 personer blitt drept i trafikken.

I 2018 omkom 22 personer, mens hele 37 døde i tilsvarende periode i 2016.

– Selv om én dødsulykke er én for mye, ser vi en positiv utvikling. Antallet trafikkdrepte så langt i år er det laveste antallet siden vi begynte å føre statistikk, sier vegdirektør Bjørne Grimsrud.

Bjørne Grimsrud

POSITIV: Vegdirektør Bjørne Grimsrud gleder seg over at antallet omkomne i trafikken er på vei nedover.

Foto: Trond Isaksen / Statsbygg

Håper å unngå 100 dødsulykker

I løpet av 2019 har totalt 54 personer mistet livet i trafikken. Nordland, Akershus og Møre og Romsdal er fylkene som er hardest rammet med sju trafikkdrepte hver.

Fylkene som skiller seg positivt ut, er Rogaland og Sogn og Fjordane. Fylkene har ikke opplevd en eneste bekreftet dødsulykke så langt i år. Dette kan endre seg siden en mann i 50-årene er antatt omkommet i Sogn og Fjordane etter at en bil ble tatt av ras i Jølster tirsdag kveld.

– Dødsulykkene er spredt over hele landet, men det er positivt å se at noen fylker ikke har dødsfall, mener Grimsrud.

Fortsetter året slik det har begynt kan det ifølge Statens vegvesens prognoser ende med under 100 drepte i trafikken i år.

– Vi håper 2019 skal bli det året vi får det laveste antallet omkomne personer så lenge vi har ført statistikk, sier Grimsrud.

Brannbil av veien i Kvinesdal
Foto: NRK-tipser

Flest døde i Vest-Agder i juli

Av de fire dødsulykkene i juli har to skjedd i Vest-Agder.

Én av de omkomne var brannmann Frank «Franki» Oddvar Thoresen. Brannmannen var på utrykning for å bistå ved en annen trafikkulykke da brannbilen han satt i, selv kjørte utfor veien og førte til at Thoresen omkom.

– Å miste en brannmann som er på vei til å redde noen andre er det verste som kan skje. I vårt område har det vært stygge ulykker i nesten hver eneste sving, forteller Jon Inge Aasen, brannsjef i Brannvesenet Sør.

Dødsfallet har preget hjembygden Kvinesdal hvor over 100 familiemedlemmer, venner og kolleger hedret «Franki» i begravelsen 23. juli.

– Den ulykken har vi jobbet med hver dag siden det skjedde. Det har preget oss og vi er inne i en fryktelig tung tid, sier Aasen.

begravelse, Kvinesdal

BISATT: Kolleger og familie hedret brannmann Frank Oddvar Thoresen under begravelsen 23. juli i år.

Foto: Mads Nielsen / NRK

Eldre menn topper statistikken

42 menn og 12 kvinner har mistet livet i trafikken så langt i år. De åtte omkomne i aldersgruppen 16–24 år var menn. Resten var over 25 år.

– Det er betydelig flere menn enn kvinner som omkommer i trafikken. Dette har nok mye med adferd å gjøre. Heldigvis har det ikke omkommet en eneste person under 16 år, forteller Grimsrud.

De dominerende ulykkestypene er møte- og utforkjøringsulykker, med henholdsvis 17 og 18 omkomne.

– Folk er bedre sikret i bil, men vi ser at andelen dødsulykker og alvorlige ulykker hvor motorsykkel er involvert ikke går like mye ned, forteller vegdirektøren.

Trafikkulykke Gvarv
Foto: Theo Aasland Valen

Best i Europa

Selv om trafikken var betydelig lavere i 1970 står dette året som det verste året på norske veier med hele 560 omkomne.

I fjor ble Norge for fjerde år på rad kåret til Europas beste land når det gjelder trafikksikkerhet. Men det er fortsatt for mye grisekjøring og alvorlige ulykker.

– Enkelte grisekjørere har vi fortsatt. Vi har sett både større kjøretøy og personbiler hvor det er stygge forbikjøringer og høy hastighet inn i områder med køer, forteller trafikkoperatør Tomas Unshuus Eriksen ved Øst vegtrafikksentral.

Vegdirektør Bjørne Grimsrud håper derimot at den positive trenden med færre alvorlige trafikkulykker fortsetter, samtidig som fokus på sikkerhet, vei og trafikkopplæring blir bedre.

– Lenge har man tenkt at det ikke er realistisk å nærme oss null drepte i trafikken, men det er det målet vi har, slår Grimsrud fast.

NRK presiserer at tallene for antall omkomne i trafikken er foreløpige tall fra 31. juli klokken 15.45.

Antall trafikkdrepte i fylker

Foreløpig tall på antall trafikkdrepte fram til klokken 15:45 31. juli.

Foto: Skjermdump / Statens Vegvesen

Siste nytt fra NRK Sørlandet