Fædrelandsvennen tier

Fædrelandsvennens styremøte om fusjonsplanene er avsluttet, men resultatet er hemmelig.

                                                                                     

Styremøtet ble avsluttet kort før klokken 13.30 onsdag.

NRKs reporter på stedet fikk ingen kommentar. Men Fædrelandsvennen skal ha bestemt seg for å fortsette samtalene.

Mye tyder nå på at fusjonsplanene likevel blir utsatt på grunn av Adresseavisen.

Styrelederne skal i møte i Oslo onsdag.

Den planlagte fusjonen mellom Norges fem største abonnementsaviser vil trolig bli utsatt, skriver NTB.

Samtidig tyder avgjørelsene i Trondheim på at Adresseavisen ikke blir med videre.

Etter den opprinnelige planen skulle intensjonsavtalen vedtas i de fem avisenes styremøter onsdag 6. september. Aftenposten avviklet sitt styremøte onsdag formiddag mens konsernstyret i Schibsted startet sitt møte klokken 12.

Etter hva NTB erfarer innstiller nå Schibsted seg på at fusjonssamtalene vil fortsette med basis i utkastet til intensjonsavtale.

I løpet av onsdagen skal styrene i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad avgjøre om de blir med videre. Fædrelandsvennen har avklart at avisen vil fortsette samtalene mens Adresseavisen etter all sannsynlighet hopper av.

Felles pressemelding

Det er ventet en felles pressemelding fra de fem avisenes styrer når alle styremøtene er avviklet i løpet av onsdag ettermiddag eller kveld.

Det har vært mye motstand mot fusjonsplanene. Mens Fædrelandsvennens egne journalister ikke vil si hva de mener om saken, har journalistene i Bergens Tidende, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad sagt nei.

I Aftenposten sier journalistene ja.

Kulturminister Trond Giske (Ap) er skeptisk, og understreker at fusjonsplanen er en viktig mediesak.

– Regionavisene er de fremste til å dekke riksnyheter fra et annet ståsted enn Oslo-gryta. De har stor betydning for regional identitet, kultur, debatt og næringsvirksomhet, sier han.

Schibsted-makt

 

Utkastet til fusjonsavtale mellom Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Adresseavisen gir Schibsted 50,1 prosent kontroll i selskapet Media Norge.

Schibsteds dominerende eierandel kan komme i konflikt med eierskapsloven, som nekter ett selskap å eie mer enn en tredel av de norske avisenes samlede opplag.

– Jeg har ingen planer om å endre loven, verken i mer liberal eller mer restriktiv retning. Loven er der for å sikre et eiermangfold og gode eiere, sier Giske.

Frykter «tanta»

Bergens Tidende-journalistene er i følge NTB provosert over opplysningene om at fusjonsavtalen gir Schibsted kontroll i selskapet, mulighet til å kjøpe seg opp til 75 prosent etter to år og at eierskapsbegrensninger opphører etter fem år. Schibsted eier hele Aftenposten og har store poster i de fire andre avisene.

– Vi ønsker ikke å bli en del av en konsern der makten og styringen ligger hos en eier. Vi er ikke imot Schibsted, men her får du en eier som i praksis kan kjøpe seg opp til 100 prosent, sier Rune Valderhaug.