Fædrelandsvennen må kutte

Mellom 30 og 40 ansatte mister jobbene sine når Mediehuset Fædrelandsvennen må spare penger. Eieren Schibsted skal spare inn totalt 400 millioner kroner og Fædrelandsvennen må ta mellom 40 og 60 millioner kroner av dette kuttet.

Fædrelandsvennen i Kristiansand

Det henger mørke skyer over Fædrelandsvennen i Kristiansand. Mellom 30 og 40 ansatte i mediehuset mister nå jobben.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, sier at de ansatte ble informert om kuttene på et allmøte onsdag ettermiddag.

– Vi må kutte mellom 40 og 60 millioner kroner frem til år 2015. Dette handler om to ting. Annonseinntektene på papir går ned og går til andre kanaler, og vi må ruste oss mot den digitale revolusjon, sier Ljøstad til NRK.

Han forstår at de ansatte i avishuset opplever dette dramatisk.

Det er i dag cirka 190 ansatte i Fædrelandsvennen.

Dramatisk for de ansatte

Eivind Ljøstad

Sjefredaktør Eivind Ljøstad informerte i dag de ansatte om kuttene i avisen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det er helt sikkert at dette oppleves som dramatisk for de ansatte. Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som blir berørt av nedskjæringene. Dette vil vi jobbe sammen med de tillitsvalgte om fremover, sier Ljøstad.

Han sier at det helt sikkert vil komme sluttpakker til de ansatte.

– Vi skal diskutere hva slags tilbud de ansatte vil få, og at det vil bli tilbud om sluttpakker er helt sikkert, sier han.

Han sier at mediebransjen har vært i slike nedskjæringsprosesser tidligere og at man nå vil se på de erfaringene man tidligere har gjort i slike situasjoner.

– Vi må ha gode prosesser rundt dette fremover, sier Ljøstad.

Tøffe konsekvenser

Marianne Gauslaa

Leder i redaksjonsklubben Marianne Gauslaa er bekymret over kuttene.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Innsparingene i Schibsted blir fordelt på de fire abonnementsavisene Fædrelandsvennen, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Schibsted har i en melding bekreftet at en betydelig del av innsparingen vil komme som et resultat av redusert antall ansatte.

Leder for redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen, Marianne Gauslaa, sier til Fvn.no at hun er forberedt på at det kan bli en tøff tid framover.

– Det blir alvor på allmøtet. Mange kommer til å få en rufsete høst. Hva slags kriterier ledelsen vil følge gjennom nedbemanningen er ennå ikke kjent, sier Gauslaa til avisen.

– Rått og vondt

Etter allmøtet utdypet hun sin bekymring i samtale med NRK.

– Det ble alvor på allmøte i dag og det var faktisk en rå og vond informasjon vi fikk. Ledelsen i Fædrelandsvennen ser seg nødt til å kutte mellom 40 og 60 millioner kroner i kostnadene i løpet av de neste to årene, sier hun.

Men kuttene må komme raskere, ifølge klubblederen.

– Ledelsen fremholder at økonomien er så vidt vanskelig hos oss at vi må intensivere kuttprosessen og at vi må ha effekt av kuttene fra 1. januar neste år. Det ble antydet at 40 årsverk må spasere ut av porten ved årsskiftet, sier hun.

– Hvem må slutte?

– Det vet vi ikke noe om ennå, men skal vi være med på slike drøftinger i en så alvorlig prosess og situasjon som vi står i, så må vi ha en garanti fra våre ledere at vi forhandler og drøfter ut ifra en vilje om at man vil satse på frivillig avgang, sier Gauslaa.

Satser digitalt

Schibsted forklarer sparetiltakene med at de strukturelle endringene i medielandskapet krever slike kutt.

– Smarttelefoner og lesebrett setter ytterligere fart på overgangen til digitale plattformer. I lys av dette må mediehusene i Schibsted investere betydelig i digital kompetanse og samtidig redusere kostnadsbasen, skriver selskapet i dagens børsmelding.

Schibsted meldte onsdag formiddag at VG og Aftenposten skal samles under samme tak i VGs lokaler i Akersgata. Samlokaliseringen er en del av selskapets omfattende spareplan.

Mellom 30 og 40 ansatte mister jobbene sine i Fædrelandsvennen. Det ble kjent på et allmøte i ettermiddag. Mediehuset Fædrelandsvennen eies av Schibsted som skal kutte kostnader på tilsammen 400 millioner kroner.

Fædrelandsvennen må kutte i kostnadene og ansatte må gå fra jobbene sine.